Botwinka
Podczas sezonu nie powinniśmy żałować sobie delikatnych liści buraka ćwikłowego, ponieważ są one prawdziwą skarbnicą cennych substancji, a zwłaszcza witaminy C. Już szklanka botwiny zaspokaja ponad połowę naszego dziennego zapotrzebowania na nią. Zawiera także dużo żelaza, wapnia, magnezu, sodu, a dodatkowo jest też dobrym źródłem kwasu foliowego. Dietetycy przekonują, że jedzenie botwinki pobudza apetyt, odkwasza organizm, a dodatkowo ma zbawienny wpływ na pracę jelit i wątroby.
Zupa botwinkowa
Składniki: 1 l bulionu, 3 niewielkie buraki, 2 spore pęczki botwinki (im więcej, tym lepiej),
cebula, 3-4 ziemniaki, łyżeczka soku z cytryny, szklanka gęstej śmietany, łyżeczka suszonego lub świeżego majeranku, łyżka oleju rzepakowego, 1/2 pęczka koperku.
Przygotowanie:
Buraczki ugotuj wraz ze skórką, a następnie obierz je z niej. Cebulkę obierz z łupin, pokrój w kosteczkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do gotującego się bulionu. Botwinkę umyj i razem z łodyżkami pokrój w niewielkie kawałki, a następnie wrzuć do zupy. Dodaj podsmażoną cebulkę, majeranek oraz sok z cytryny i gotuj zupę przez ok. 15-20 min. Śmietanę rozrób z niewielką ilością gorącej zupy i wlej ją do garnka. Koperek poszatkuj i dodaj go do zupy wraz z pokrojonymi w plasterki buraczkami.