Zupy w stylu fit

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 8Krem na obiad zamiast tłustej zupy

Obraz
© 123RF.COM

Rosół, grochówka, żurek – tak prawdopodobnie przeciętny Polak odpowie na pytanie o ulubioną zupę. W naszej tradycji kulinarnej tego typu potrawy są zwykle pyszne i sycące, ale równocześnie tłuste i wysokokaloryczne, dlatego nie powinny gościć codziennie w naszym jadłospisie. Czym można je zastąpić?

Pożywne i rozgrzewające, a także zdrowe i bogate w wartościowe składniki, są zupy krem – świetny pomysł na zimowy posiłek. Można je przyrządzić z dyni, cebuli, brokułów, pora, pomidorów, ziemniaków czy soczewicy.
Ich wykonanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy ugotować wszystkie składniki w wywarze warzywnym, niektóre możemy też podsmażyć na patelni (cebulę czy czosnek), a następnie wszystko zblendować. Nie zapomnijmy o doprawieniu zupy ziołami: bazylią, tymiankiem, oregano, czerwoną papryką. Kremy podajemy z ziarnami słonecznika, pestkami dyni albo pokruszonym serem kozim czy mozzarellą.
Zobacz także: najbardziej niedoceniane przyprawy - ich właściwości zaskakują

/ 8Morskie smaki

Obraz
© Fotolia

Jeśli szukamy pomysłu na zdrowszą alternatywę dla ciężkiego żurku czy grochówki na wędzonce, sięgnijmy po owoce morza i przygotujmy orientalną zupę z krewetek. Krewetki najpierw marynujemy w sosie ostrygowym, a następnie podsmażamy z cebulą oraz marchewką, zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy mleczko kokosowe, pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekaną kolendrę. Taka potrawa będzie rozgrzewającym przysmakiem na zimowy obiad.

/ 8Odchudzony krupnik

Obraz
© 123RF.COM

W polskiej tradycji ta zupa nie może obyć się bez solidnej porcji mięsa, jednak równie pyszny krupnik przyrządzimy na wywarze z warzyw (marchewki, selera, pietruszki, cebuli, ziemniaków) z dodatkiem masła lub oliwy i sporej garści suszonych grzybków.
Zdaniem smakoszy, sekretem krupniku jest jego odpowiednia kleistość, zawdzięczana odpowiedniemu rodzajowi i ilości kaszy. Dlatego wielu kucharzy wybiera pęczak. Musimy pamiętać, że kasza w czasie gotowania pęcznieje, więc nie możemy wsypać jej za dużo. Wystarczy pół szklanki na 2 litry wody.

/ 8Włoska uczta

Obraz
© Fotolia

Na Sardynii, czyli ojczyźnie zupy minestrone, jej składniki zależą od tego, na jakie warzywa trwa właśnie sezon. Najczęściej są to: fasolka szparagowa, cukinia, pomidory, marchewka i cebula. Najpierw dusimy je przez kilka minut na oliwie z oliwek, potem zalewamy bulionem warzywnym i doprawiamy pieprzem, solą morską, świeżymi ziołami (bazylią, natką pietruszki), a na końcu posypujemy startym parmezanem. Do minestrone możemy też dodać seler naciowy, białą fasolę, ziemniaki albo makaron.

/ 8Chłodnik po hiszpańsku

Obraz
© Fotolia

Choć tego typu potrawy najlepiej smakują w upalny dzień, hiszpańskim gazpacho warto rozkoszować się przez cały rok, ponieważ jest nie tylko pyszne, ale także bardzo lekkie i zdrowe. Potrawa nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno. Przyrządzamy ją z pomidorów, papryki, ogórków gruntowych, cebuli, odrobiny papryczek chili, soku z cytryny, octu winnego oraz dodatku chleba razowego, czosnku, soli i pieprzu. Wszystkie produkty miksujemy, a gotową masę schładzamy przed podaniem. Gazpacho można wzbogacać także innymi składnikami: plasterkami jajek na twardo, oliwkami lub orzechami.

/ 8Zdrowe tłuszcze

Obraz
© Fotolia

Jeśli chcemy, by nasza zupa była trochę bardziej „energetyczna”, możemy pod koniec gotowania dodać trochę tłuszczu roślinnego, najlepiej oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, zwróćmy jednak uwagę, czy są to produkty tłoczone na zimno i nierafinowane. Smak zupy, np. przyrządzanej na bazie pomidorów, podkręci aromatyzowana oliwa, choćby czosnkowa. Wystarczy zalać „czystą” oliwą kilka ząbków czosnku, zakręcić i odstawić w ciemne oraz chłodne miejsce.

/ 8Siła w dodatkach

Obraz
© 123RF.COM

W zależności od naszych upodobań i preferencji, do zupy warto dodać np. pestki słonecznika (sprawdzą się choćby w pomidorowej czy kremie ze szpinaku) czy posiekane orzechy włoskie (świetne do kremu dyniowego). Przyrządzona z dodatkiem przypraw korzennych, takich jak imbir, będzie jeszcze bardziej rozgrzewająca i smaczna. Pikantnego „smaczku” doda na pewno papryczka chili.
Zamiast zagęszczać zupę tradycyjną i dość kaloryczną zasmażką z mąki i masła, zmiksujmy część warzyw, a następnie ponownie połączmy z potrawą. Innym rozwiązaniem jest dodanie 2-3 łyżek kaszy manny lub kaszki kukurydzianej i krótkie podgotowanie zupy.

/ 8Robimy na zapas

Obraz
© Shutterstock.com

Zupę warto przygotowywać w większych ilościach, a następnie przechowywać ją w zamrażalniku. Dobrym rozwiązaniem jest wekowanie potrawy. Słoiki napełniamy gorącą zupą, niezbyt mocno zakręcamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (na 20-30 minut). Po wyjęciu (oczywiście rękawicami) mocniej dokręcamy i stawiamy do góry dnem na 15-20 minut. Jeżeli po wystygnięciu pokrywka jest lekko wklęsła, oznacza to, że potrawę udało się zawekować. W ten sposób możemy ją przechowywać nawet kilka tygodni. Odgrzane zupy smakują równie wyśmienicie, a ich przygotowanie zajmuje wówczas zaledwie kilka minut.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz