Koperek
Aromatyczne łodyżki kopru są świetnym źródłem wielu witamin: D, E, K, H, a także C i witamin z grupy B. Ponadto jedząc koperek, przyswajamy cenne minerały, jak choćby magnez, żelazo czy fosfor. Po koper powinny sięgać kobiety karmiące, gdyż korzystnie wpływa na laktację. Picie naparu z liści lub nasion jest też zalecane niemowlętom z problemem kolek i uciążliwej czkawki. Takie właściwości lecznicze to zasługa zawartych w koperku soli mineralnych i minerałów. Mają one działanie rozkurczowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Podawanie herbatki z koperku jest znanym już naszym babciom rozwiązaniem niemowlęcych przypadłości. Dodatkowo napar z koperku działa uspokajająco i pomaga osobom cierpiącym na bezsenność.
Sos koperkowy
Składniki: łyżka masła, szklanka bulionu, 1/2 szklanki śmietany, 2-3 łyżki mąki, pęczek koperku, sól i pieprz.
Przygotowanie: Koperek opłucz, osusz i posiekaj. W rondelku rozpuść masło. Wsyp mąkę i wymieszaj, by powstała gładka masa. Do zasmażki wlej przestudzony bulion, doprowadź do wrzenia. Dodaj koperek. Gotuj przez chwilę. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, wymieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z pieczonymi szparagami, ryba pulpecikami lub kotletami warzywnymi.