Najlepsze zupy na wiosnę - proste i pyszne
Kolorowa Minestrone
Kończące się zapasy warzyw korzeniowych i rozpoczynający się sezon na nowalijki to czas nietypowy w kuchni. Trzeba łączyć smaki i tekstury produktów, aby otrzymać sycące i pyszne danie. Warto skusić się na przygotowanie zup, używając do nich ulubionych, wartościowych składników. Oto nasze propozycje.
Kończące się zapasy warzyw korzeniowych i rozpoczynający się sezon na nowalijki to czas nietypowy w kuchni. Trzeba łączyć smaki i tekstury produktów, aby otrzymać sycące i pyszne danie. Warto skusić się na przygotowanie zup, używając do nich ulubionych, wartościowych składników. Oto nasze propozycje.
*Składniki: *po 1 łyżce oliwy i masła klarowanego, 2 cebule, 1 zielona papryka, 1 ząbek czosnku, 300 g brukselki, 250 g włoskiej kapusty, 1 i 1/2 l bulionu warzywnego, 1 marchewka, 1 papryka żółta, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: w rondlu podgrzać oliwę i masło, dodać posiekaną cebulkę, paski papryki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć kilka minut. Dodać brukselkę, pokrojoną w kostkę marchewkę i poszatkowaną kapustę. Smażyć 2 minuty, a następnie zalać bulionem, przykryć i gotować 15-20 minut. Doprawić do smaku przed podaniem.