Najlepsze zupy na wiosnę - proste i pyszne

Kończące się zapasy warzyw korzeniowych i rozpoczynający się sezon na nowalijki to czas nietypowy w kuchni. Trzeba łączyć smaki i tekstury produktów, aby otrzymać sycące i pyszne danie. Warto skusić się na przygotowanie zup, używając do nich ulubionych, wartościowych składników. Oto nasze propozycje.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Kolorowa Minestrone

Obraz
© Shutterstock.com

Kończące się zapasy warzyw korzeniowych i rozpoczynający się sezon na nowalijki to czas nietypowy w kuchni. Trzeba łączyć smaki i tekstury produktów, aby otrzymać sycące i pyszne danie. Warto skusić się na przygotowanie zup, używając do nich ulubionych, wartościowych składników. Oto nasze propozycje.

*Składniki: *po 1 łyżce oliwy i masła klarowanego, 2 cebule, 1 zielona papryka, 1 ząbek czosnku, 300 g brukselki, 250 g włoskiej kapusty, 1 i 1/2 l bulionu warzywnego, 1 marchewka, 1 papryka żółta, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: w rondlu podgrzać oliwę i masło, dodać posiekaną cebulkę, paski papryki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć kilka minut. Dodać brukselkę, pokrojoną w kostkę marchewkę i poszatkowaną kapustę. Smażyć 2 minuty, a następnie zalać bulionem, przykryć i gotować 15-20 minut. Doprawić do smaku przed podaniem.

/ 7Kapuśniak z pomidorami

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 mała cebula, 3 łyżki masła, 3 listki laurowe, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki balsamico, 5 pomidorów, 100 g wędzonej szynki, 1/2 łyżki kminku (ziarenka), 1 i 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 główka średniej młodej kapusty, sól i pieprz, zielenina do przybrania (zielona cebulka, koperek lub pietruszka)
.

*Przygotowane: *pomidory sparzyć, zdjąć skórę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać liście laurowe, posłodzić i wlać balsamico - karmelizować całość na wolnym ogniu, uważając aby nie przypalić. Dodać pomidory, pokrojoną w kostkę szynkę, kminek oraz szczyptę soli i pieprzu. Dusić wszystko na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie wlać 1/2 szklanki bulionu i gotować kolejne 20 minut. W tym czasie oczyścić kapustę, poszatkować. Dodać do zupy i zalać resztą bulionu. Gotować, aż kapusta będzie miękka. Przed podaniem można doprawić do smaku wedle własnego uznania. Podawać z zieleniną i chlebem.

/ 7Zupa krem z kalarepy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 ziemniaki, 3 kalarepki, 1 cebula, 2 pietruszki (korzeń), kawałek selera, 1 łyżka masła, 7 kuleczek ziela angielskiego, liść laurowy, sól i pieprz czarny do smaku. Groszek ptysiowy i odrobina oliwy z oliwek do podania. * Przygotowanie: *obraną i posiekaną cebulę zeszklić na maśle w większym garnku. Resztę warzyw obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Całość zalać wodą tak, aby przykryła składniki. Dodać przyprawy i gotować na średnim ogniu ok. 25 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyłowić ziele angielskie i liść, całość zblendowaćna gładki krem. Zupę podawać z groszkiem i odrobiną oliwy dla smaku.

/ 7Zupa szczawiowa z jajkiem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: kilka dużych garści młodego, świeżego szczawiu, 1 łyżeczka masła, 1 l bulionu z warzyw i cielęciny albo drobiu, 5 dużych łyżek gęstej śmietany (22 proc.), 1/2 łyżeczki mąki, sól i mała szczypta cukru do smaku, kilka jajek ugotowanych na twardo, garść posiekanego, cienkiego szczypiorku, kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę.

Przygotowanie: szczaw dokładnie przebrać, opłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie i posiekać w paseczki. W rondelku roztopić masło, dodać szczaw i dusić kilka minut. Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką i szczypta soli. Wlać do bulionu, zagotować, doprawić solą i cukrem. Wsypać ziemniaki i gotować do miękkości. Dodać uduszony szczaw. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, z dodatkiem szczypiorku.

/ 7Zupa ziemniaczana z łososiem

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *300 g ziemniaków, 300 g filetów z dzikiego łososia (bez skóry), 1 por, 2 łyżki masła, 1 liść laurowy, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 cytryny, sól i pieprz, 100 ml śmietany 18 proc., zielenina do podania (wedle uznania np. koperek, natka lub zielona cebulka).

*Przygotowanie: *pora posiekać w półplasterki, zeszklić na maśle w większym garnku. Zalać trzema szklankami wody, dodać liść i zagotować. Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę i dodać do gotującej się wody. Gotować na wolnym ogniu do miękkości. Łososia pokroić w kostkę i dodać do zupy. Po pięciu minutach wlać śmietanę z mąką ziemniaczaną (wcześniej warto zahartować ją gorącą wodą, aby się nie zwarzyła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozlać na talerze, doprawić sokiem z cytryny, udekorować wedle uznania zieleniną i podawać.

/ 7Zupa jarzynowa

Obraz
© Shutterstock.com

*Składniki: *1 l bulionu drobiowego, 1 marchewka, 3 średnie ziemniaki, kawałek selera 100 g kapusty włoskiej, 50 g mrożonego groszku, 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę i bez skóry, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2-3 łyżki śmietany 18 proc.

Przygotowanie: warzywa obrać umyć i pokroić w kostkę. Kapustkę poszatkować. Dodać do rosołu marchew, po kilku minutach selera i ziemniaki. Gotować 10 minut, następnie dodać kapustę i groszek. Gotować warzywa do czasu, kiedy będą miękkie. Dodać pomidory i koncentrat, gotować jeszcze chwilę. Zabielić śmietaną.

/ 7Zupa porowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 l bulionu drobiowego, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 4 duże pory, 2 ziemniaki, kilka łyżek gęstej śmietany (22 proc.), świeżo zmielona gałka muszkatołowa, papryka słodka w proszku, sól świeżo zmielony czarny pieprz.

Przygotowanie: w garnku zagotować bulion z mlekiem, dodać pokrojone w paski ziemniaki i gotować na średnim ogniu. Na patelni rozgrzać pasło i poddusić pokrojone w plastry pory. Tak przygotowane dodać do zupy, gotować na małym ogniu ok. 20 min. Dodać zahartowaną śmietankę (można również gotową zupę podawać z kleksem ze śmietany), doprawić solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową, zagotować. Można podawać z kiełbaską.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce