Zupy na słodko i na słono
Bloger kulinarny Bartek Boratyn przygotował w "Dzień Dobry TVN" zupy, które pokochają dzieci i dorośli. Wśród propozycji znalazły się zupa cytrynowa z ryżem jaśminowym, zupa koperkowa z lanymi kluskami, zupa pomarańczowa z szafranem i mandarynkowym zabajone oraz zupa truskawkowo-waniliowa z miodowymi grzankami.
Cztery oryginalne przepisy
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami
Składniki: 1 l lekkiego wywaru warzywnego, pęczek koperku, 1 szklanka śmietany, 1 łyżka masła, łyżka mąki, sok z cytryny, ugotowane jajka przepiórcze, lane ciasto (mąka, jajka, sól), sól pieprz.
Wykonanie: Wywar zagotować z masłem. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać chochlę gorącego wywaru i ponownie wymieszać, a następnie wlać do reszty wywaru. Dodać drobno posiekany koperek i sok z cytryny. Całość zagotować. W między czasie przygotować lane ciasto, łącząc składniki na rzadką masę i strużką umieszczać w gotującym się wywarze. Kiedy kluski wypłyną, gotować jeszcze pół minuty. Zupę nalać na talerze, dodać przepiórcze jajka i doprawić solą oraz pieprzem wedle uznania.
Zupa pomarańczowa z szafranem i mandarynkowym zabajone
Składniki: 0,5 l soku pomarańczowego, ćwierć pomarańczy, 3 łyżki kaszy manny, 2 łyżki cukru, 2 łyżki śmietany, szczypta szafranu, sok z 3 mandarynek, 2 żółtka.
Wykonanie: Sok zagotować, następnie dodać kaszę manną i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Pomarańczę pokroić drobno i dodać do zupy. Następnie dodać cukier i dalej gotować. Śmietanę rozpuścić w kubeczku z gorącym płynem pomarańczowym, a następnie wlać do zupy. Wymieszać i doprawić szafranem. Sok z mandarynek podgrzać z rozbełtanymi żółtkami i udekorować zupę. Serwować ze świeżymi pomarańczami.
Zupa cytrynowa z ryżem jaśminowym
Składniki: 1 l wywaru drobiowego, 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 1 szklanka śmietany, 2 żółtka, sok i skórka z połowy cytryny, 50 g ryżu jaśminowego.
*Wykonanie: * Ryż ugotować do miękkości w wywarze drobiowym. Mąkę rozprowadzić śmietaną, połączyć z wywarem, zagotuj. Cytrynę sparzyć, zetrzeć na tarce skórkę i wycisnąć sok, a pozyskane składniki dodać do zupy i ponownie zagotować. Dodać masło, sól i cukier. Jeżeli zupa jest nie dość kwaśna, wciśnij do niej sok z drugiej połówki cytryny.
Zupa truskawkowo-waniliowa z miodowymi grzankami
Składniki: 0,5 kg mrożonych truskawek, laska wanilii, 3 łyżki cukru, śmietana do zup, tabliczka białej czekolady, 2 łyżki mąki, bułka kajzerka, 4 łyżki miodu.
Wykonanie: Truskawki umieścić w garnku i podgrzać. Dodać pokruszoną czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia. Następnie dodać wanilię i cukier. Całość gotować kilka minut, a następnie zdjąć z ognia i zblendować. Chochlę zupy wymieszać w kubeczku z mąką i śmietaną, a następnie wlać do garnka i ponownie gotować kilka minut. Na suchej patelni zarumienić pokrojoną w kostkę bułkę. Zupę wlać na talerze, dodać grzanki i udekorować miodem.
x-news.pl/mp/WP Kuchnia