Zamiennik soli
To podstawowa przyprawa, którą stosuje się w niemal wszystkich kuchniach świata. W niewielkich ilościach sól, a właściwie zawarty w niej sód, nie tylko nie szkodzi, ale jest nam wprost niezbędny. Odpowiada bowiem za przewodnictwo nerwowe i kurczliwość mięśni, a także za gospodarkę wodną w organizmie. Problem polega jednak na tym, że spożywamy za dużo soli, a nadmiar sodu w diecie może mieć katastrofalne skutki. Prowadzi do nadciśnienia i zaburzeń pracy serca. Zbyt duże spożycie tego składnika, wynika z faktu, że jest on dodawany w dużych ilościach do produktów przetworzonych, których jemy coraz więcej. Dlatego, gdzie tylko możemy, powinniśmy starać się zastępować ją innymi przyprawami. Doskonale nadają się do tego zioła, np. estragon, bazylia, tymianek czy imbir. Ciekawym zamiennikiem soli jest też cytryna. Osoby lubiące pikantne smaki mogą
również sięgać po chili. Zawarte w niej olejki eteryczne powodują, że nawet w daniu całkowicie pozbawionym soli nie czujemy jej braku.