Zamienniki podstawowych produktów

Są takie produkty, których używamy w kuchni codziennie. Nie mogą się bez nich obejść nawet najprostsze potrawy. Jednak część z nich nie należy do najzdrowszych, a niektóre nie są wskazane przy różnych dolegliwościach. Dlatego warto wiedzieć, czym te produkty można zastąpić, nie tracąc właściwości, konsystencji i smaku potrawy. Dodatkowo stosując je, dostarczamy organizmowi cennych substancji odżywczych.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Zdrowe i smaczne alternatywy w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Są takie produkty, których używamy w kuchni codziennie. Nie mogą się bez nich obejść nawet najprostsze potrawy. Jednak część z nich nie należy do najzdrowszych, a niektóre nie są wskazane przy różnych dolegliwościach. Dlatego warto wiedzieć, czym te składniki można zastąpić, nie tracąc właściwości, konsystencji i smaku dania. Dodatkowo stosując je, dostarczamy organizmowi cennych substancji odżywczych.

/ 7Zamienniki cukru

Obraz
© Shutterstock.com

Dodawany do ciast, deserów czy napojów, nazywany "białą śmiercią" cukier znajdziemy w każdej kuchni. Jednak nie należy go nadużywać. Cukrzyca i otyłość to choroby cywilizacyjne, za które m.in. odpowiada właśnie ten słodki dodatek. Nie musimy jednak rezygnować ze słodzenia. Idealnym zamiennikiem cukru jest miód - zawierający proste cukry, łatwiej rozkładające się w organizmie. Desery można urozmaicić również sokami owocowymi, syropem ryżowym i stewią. Alternatywą może być też fruktoza, zawarta w warzywach i owocach, które użyjemy do wypieków. Rośnie też popularność cukru kokosowego. Wytwarza się go z kwiatów kokosa i ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest zdrowszy od tradycyjnego cukru. Wśród alternatyw mamy też oczywiście klasyczne słodziki, jednak eksperci są zdania, że ze względu na
konserwanty w składzie nie są to produkty godne polecenia.

/ 7Zamiennik soli

Obraz
© Shutterstock.com

To podstawowa przyprawa, którą stosuje się w niemal wszystkich kuchniach świata. W niewielkich ilościach sól, a właściwie zawarty w niej sód, nie tylko nie szkodzi, ale jest nam wprost niezbędny. Odpowiada bowiem za przewodnictwo nerwowe i kurczliwość mięśni, a także za gospodarkę wodną w organizmie. Problem polega jednak na tym, że spożywamy za dużo soli, a nadmiar sodu w diecie może mieć katastrofalne skutki. Prowadzi do nadciśnienia i zaburzeń pracy serca. Zbyt duże spożycie tego składnika, wynika z faktu, że jest on dodawany w dużych ilościach do produktów przetworzonych, których jemy coraz więcej. Dlatego, gdzie tylko możemy, powinniśmy starać się zastępować ją innymi przyprawami. Doskonale nadają się do tego zioła, np. estragon, bazylia, tymianek czy imbir. Ciekawym zamiennikiem soli jest też cytryna. Osoby lubiące pikantne smaki mogą
również sięgać po chili. Zawarte w niej olejki eteryczne powodują, że nawet w daniu całkowicie pozbawionym soli nie czujemy jej braku.

/ 7Zamiennik bułki tartej

Obraz
© 123RF.COM

Używana do panierowania lub jako składnik farszów, bułka tarta wydaje się niezbędnym składnikiem polskiej kuchni. Białe pieczywo nie jest jednak produktem polecanym przez ekspertów, a stosowane w formie panierki, powoduje, że dania chłoną znacznie więcej tłuszczu. Znacznie zdrowsze, bardzo smaczne i doskonale nadające się do panierowania są płatki owsiane, pokruszone płatki kukurydziane, ziarna słonecznika czy - najlepszy zamiennik - sezam. W tym ostatnim przypadku pamiętajmy jednak, że sezamu nie możemy zbyt długo smażyć, bo przypali się i zgorzknieje.

/ 7Zamiennik majonezu

Obraz
© 123RF.COM

Dresingi do sałatek na bazie majonezu są bardzo smaczne, jednak wyjątkowo tuczące. Najlepiej więc z nich zrezygnować i używać oliwy z oliwek. Jednak nie trzeba decydować się na tak drastyczny krok. Podstawą sosu majonezowego bez majonezu może być jogurt naturalny lub grecki. Dodajemy do niego zioła (rozmaryn, cząber, majeranek, etc.), sól, pieprz i musztardę. Powstaje sos, który w niczym nie ustępuje majonezowi, a jest o wiele zdrowszy.

/ 7Zamiennik mięsa

Obraz
© Shutterstock.com

Polacy jedzą bardzo dużo mięsa. Kłopot w tym, że często jest to mięso złej jakości, nafaszerowane hormonami i sztucznymi substancjami. Cóż, jakość musi kosztować, a kupujemy jak najtaniej. Dlatego też warto co jakiś czas odpuścić sobie drób, wieprzowinę i wołowinę. Mięso możemy zastąpić roślinami strączkowymi. Fasola, soja, soczewica czy ciecierzyca zawierają mnóstwo białka i można z nich przygotować znakomite pasztety, kotlety czy zapiekanki. Smakiem będą dorównywać tym mięsnym.

/ 7Zamienniki jajek

Obraz
© Shutterstock.com

Czy można czymś zastąpić jajka? Tak, choć nie zrobimy bez jajek prawdziwego omletu czy jajecznicy. Osoby, które nie jedzą jaj, przygotowują te potrawy na bazie zmielonego tofu. Często jednak używamy jaj jako kleju w przeróżnych daniach czy jako dodatku do wypieków. W tej formie zastąpienie jajek nie sprawia trudności. Dobrym zamiennikiem jest papka z siemienia lnianego. Sprawdzi się tam, gdzie jajka mają być użyte jako substancja wiążąca - np. w ciastach kruchych, kotletach. Dwie łyżki mielonego siemienia lnianego zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do napęcznienia. Jedna czubata łyżka tej masy zastąpi jedno jajko. Można również użyć zmielonych płatków owsianych, zalanych do napęcznienia wodą. Przygotowując ciasto można też sięgnąć po banana, gdy chcemy je skleić lub po mus jabłkowy, jeśli
zależy nam na jego rozluźnieniu. Inną opcją zastąpienia jajka jest wykorzystanie zalanej niewielką ilością wody mieszanki mąki kukurydzianej, sojowej i z cieciorki. Niemal wszystkie produkty kulinarne można czymś zastąpić. Jeśli więc istnieją wskazania, by zrezygnować z tego czy innego produktu, poszukajmy dobrych zamienników.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja