Proste przepisy na domowe wersje popularnych dodatków
Domowe zamiast ze sklepu
Ketchup, majonez, pesto czy prażona cebulka to produkty, które można znaleźć w wielu polskich kuchniach. Najczęściej kupujemy je gotowe do spożycia, nie czytając ich etykiet pod kątem zawartości cukru, soli i ogólnej kaloryczności. Taka forma jest wygodna, ale spożywając regularnie smakołyki pełne konserwantów i pustych kalorii, narażamy się na szereg chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, cukrzyca czy choroby układu krążenia i problemy z sercem. O wiele zdrowiej, a nie tak trudno, przygotować je własnoręcznie.
Ketchup, majonez, pesto czy prażona cebulka to produkty, które można znaleźć w wielu polskich kuchniach. Najczęściej kupujemy je gotowe do spożycia, nie czytając ich etykiet pod kątem zawartości cukru, soli i ogólnej kaloryczności. Taka forma jest wygodna, ale jedząc regularnie smakołyki pełne konserwantów i pustych kalorii, narażamy się na szereg chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, cukrzyca czy choroby układu krążenia i problemy z sercem. O wiele zdrowiej, a nie tak trudno, przygotować je własnoręcznie.