Zamienniki cukru
Dodawany do ciast, deserów czy napojów, nazywany "białą śmiercią" cukier znajdziemy w każdej kuchni. Jednak nie należy go nadużywać. Cukrzyca i otyłość to choroby cywilizacyjne, za które m.in. odpowiada właśnie ten słodki dodatek. Nie musimy jednak rezygnować ze słodzenia. Idealnym zamiennikiem cukru jest miód - zawierający proste cukry, łatwiej rozkładające się w organizmie. Desery można urozmaicić również sokami owocowymi, syropem ryżowym i stewią. Alternatywą może być też fruktoza, zawarta w warzywach i owocach, które użyjemy do wypieków. Rośnie też popularność cukru kokosowego. Wytwarza się go z kwiatów kokosa i ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest zdrowszy od tradycyjnego cukru. Wśród alternatyw mamy też oczywiście klasyczne słodziki, jednak eksperci są zdania, że ze względu na
konserwanty w składzie nie są to produkty godne polecenia.