Trwa ładowanie...

Zamieni warzywa w bomby smakowe. Niedrogi sprzęt dla domowego kucharza

Każdy, kto chce oczyścić swój organizm i zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów szuka zdrowych, ale jednocześnie smacznych sposobów przygotowywania posiłków. Zamiast katować się dietami i jeść mało zadowalające potrawy, wybierz zdrowy sposób gotowania. To nic trudnego!

Zamieni warzywa w bomby smakowe. Niedrogi sprzęt dla domowego kucharzaŹródło: iStock.com
d2d6h2p
d2d6h2p

Proste rozwiązania bywają najlepsze

Rozwój technologii sprawił, że na każdym kroku natykamy się na nowoczesne metody gotowania i innowacyjne diety. Specjaliści i naukowcy wychodzą z siebie, byśmy mieli do wyboru ogrom możliwości, jednak wszystko ostatecznie zależy od nas. Skomplikowane procesy gotowania wymagają cierpliwości i czasem składników, które są trudno dostępne. Zamiast dać się zwariować, warto postawić na tradycyjne, proste metody, które być może są nieco zapomniane, ale diabelnie skuteczne. Jednym z nich jest gotowanie na parze. Nie jest to w żaden sposób nowatorski i modny sposób gotowania, jednak gwarantujemy, że owocuje w dania pełne witamin i mikroelementów, a przy tym dba o naszą linię i rozpieszcza kubeczki smakowe.

Co para robi z produktami?

Każda metoda obróbki cieplnej ma wpływ na używane składniki. Gotowanie na parze obchodzi się z nimi w wyjątkowo delikatny sposób i wygrywa tym samym z gotowaniem ich w wodzie. Podczas gotowania na parze produkty tracą najmniej substancji odżywczych. Gotując warzywa we wrzątku z każdą minutą pozostaje w nich mniej witamin i minerałów. Wylewając do zlewu wodę po gotowaniu, wyrzucasz to, co najlepsze w warzywach. Z kolei podczas smażenia produktów dodajemy do potrawy ogrom niepotrzebnych kalorii, które pochodzą ze szkodliwych tłuszczów nalewanych na patelnię. Podczas smażenia dochodzi do ich utlenienia, co prowadzi do powstania wolnych rodników, a te uszkadzają komórki i mają wpływ na rozwój nowotworów. Gotowanie na parze jest najlepszym i najzdrowszym sposobem, a użycie parowaru to na to najprostszy sposób.

Shutterstock.com
Źródło: Shutterstock.com

Jak działa parowar?

Sprzęt, który możemy dostać w specjalistycznych sklepach stacjonarnych lub w sieci, składa się z kilku łatwych do czyszczenia części. Parowar jest prostym urządzeniem, a jego obsługa nie wymaga jakichkolwiek umiejętności czy doświadczenia. Na samym jego dole znajduje się pojemnik na wodę, która po zagotowaniu się zaczyna wytwarzać parę. Nad wodą umiejscowione są piętra, na których rozmieszczamy produkty. Następnym krokiem podczas gotowania na parze jest nałożenie górnej nakładki i nastawienie właściwego czasu gotowania. Parowary różnią się od siebie liczbą i wielkością poszczególnych "pięter", na które możesz położyć składniki, więc bez problemu wybierzesz model, który będzie odpowiadał twoim potrzebom.

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu?

Parowar, jak każdy sprzęt elektroniczny, posiada podstawowe opcje oraz takie, które odróżniają go od innych modeli dostępnych na rynku. Jednym z nich jest na przykład panel sterujący umieszczony na podstawie, na którym ustawiamy dokładny czas obróbki produktów, a to gwarancja smaku i udanego posiłku. Taki moduł może także informować cię o kończącej się wodzie w zbiorniku. Szukając parowaru możesz wybrać ten, który posiada wygodny otwór do jej dolewania w trakcie pracy urządzenia. Szybkość przygotowania i ogromna lista produktów, które możesz gotować w parowarze, to doskonała motywacja, by jeść zdrowo i smacznie jednocześnie.

123RF
Źródło: 123RF
d2d6h2p
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2d6h2p
Więcej tematów