Majonez
Bez majonezu nie ma świątecznych sałatek. Polacy, mimo mody na fantazyjne sałatki, przywykli do tradycyjnej jarzynowej z majonezem. Jednak bez dobrego majonezu sałatka nie będzie smaczna. Nie każdy majonez kupiony w sklepie jest smaczny, a chyba żaden nie jest w pełni naturalny. Może lepiej z okazji świąt samodzielnie przygotować go w domu?
Do zrobienia najprostszego majonezu potrzebujemy: 2 żółtka, około 350-400 ml dobrej jakości oleju, 1 łyżeczkę musztardy, szczyptę cukru, sól i sok z cytryny do smaku. Wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę pokojową. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Przed rozbiciem należy je umyć i sparzyć wrzątkiem. Przy pomocy drewnianej pałki lub trzepaczki rózgowej żółtka połączyć z olejem, dolewając go bardzo powoli i cienkim strumieniem. Na samym końcu dodać musztardę, sól, cukier i sok z cytryny.