Masa makowa
Samodzielnie zrobiona masa makowa zawsze będzie lepsza niż kupiona w sklepie. Swoja własną możemy przygotować według własnego smaku, z takich składników, jakie najbardziej lubimy. Nie ma także żadnych sztucznych dodatków. Zrobienie jej jest dość proste i nie wymaga szczególnej wiedzy czy umiejętności. Jak ją przygotować? Potrzebujemy 1 szklankę maku, 1 szklankę mieszanki ulubionych bakalii (rodzynek, suszonych fig, orzechów, kandyzowanej skórki cytrusowej itp.), 4-8 łyżek miodu, 3 łyżki masła i mleko do zaparzenia maku. W garnku zagotować mleko. Wsypać do niego mak i cały czas mieszając, gotować na niewielkim ogniu, aż ziarenka zaczną pękać, a mak stanie się miękki. Zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem do wystygnięcia. Przestudzony mak odcedzić i 3 razy zmielić w maszynce do mielenia z najdrobniejszym sitkiem. Migdały i orzechy zalać wrzątkiem na 2-3 minuty. Odsączyć i posiekać. Rodzynki i suszone owoce sparzyć i odsączyć. Jeśli są za duże, to pokroić na mniejsze kawałki. Do głębszej patelni lub garnka z grubym dnem włożyć masło i miód, roztopić i dodać bakalie. Cały czas mieszając podsmażyć na średnim ogniu przez około 2-3 minuty. Na końcu dodać mak, wszystko razem dobrze wymieszać i zdjąć z ognia. Masa jest gotowa.