Zamiast kupować, zrób samodzielnie. Przedświąteczny poradnik

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Małgorzata Kijowska

/ 5Cukier waniliowy domowym sposobem i nie tylko

Obraz
© Fotolia

Sklepowe gotowce są wygodne i łatwo dostępne, ale nierzadko straszą składem i owocują nieprzyjemnymi dolegliwościami po konsumpcji. Zamiast narażać się na niepotrzebny wydatek i niezadowolenie z produktu, lepiej niektóre wyboru zrobić własnoręcznie. Również do świątecznych potraw. Oto 5 prostych trików.

Nie wszyscy z nas zwracają uwagę, że cukier waniliowy, którym wypełnione są sklepowe półki to cukier wanilinowy. Niewiele ma on wspólnego z waniliowym poza wzrokowo podobną nazwą. Można już kupić prawdziwy cukier waniliowy, jednak jest on znacznie droższy od wanilinowego. Po co jednak kupować, kiedy w bardzo prosty sposób można w domu przygotować taki pachnący prawdziwą wanilią cukier? Wystarczy rozkroić laskę wanilii, włożyć do słoiczka wypełnionego dowolnym cukrem: białym, brązowym czy pudrem. Słoiczek zakręcić i wstawić do szafki. Co jakiś czas można potrząsnąć nim, a po kilkunastu dniach cukier jest gotowy do użycia. Jeśli odsypiemy ze słoiczka jakąś część, to wystarczy tyle samo świeżego cukru dosypać, potrząsnąć i po zakręceniu słoiczka odstawić. Jedna laska wanilii potrafi przez bardzo długi czas aromatyzować cukier. Mamy też pewność, że w takim cukrze nie ma chemicznych dodatków.

/ 5Barszcz

Obraz
© iStock.com

Można kupić go w formie proszku instant albo w wersji płynnej, na przykład w kartonie. I choć wielu decyduje się właśnie na takie rozwiązanie, to można szybko i prosto przygotować swój własny domowy barszcz. Jak?

Oto składniki postnego wigilijnego barszczu: 6-7 średniej wielkości buraków, kilka suszonych grzybów, kilka suszonych śliwek (najlepsze wędzone), 1 mała cebula, 2-3 średnie ząbki czosnku, 2 mniejsze marchewki, 1 średnia pietruszka, kawałek selera (może być naciowy), 1 duże kwaśne i twarde jabłko, 2 łyżki dobrego oleju, 2 duże liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu, 1 łyżka majeranku, ocet winny lub sok z cytryny, świeżo mielony pieprz i sól do smaku.

Buraki, marchew, pietruszkę i seler umyć i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać. Jabłko umyć, przekroić na ćwiartki. Wszystko włożyć do garnka, dodać opłukane grzyby, śliwki, olej, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Całość zalać zimną wodą w takiej ilości, aby sięgała kilka cm ponad powierzchnię składników. Gotować na jak najmniejszym ogniu aż do miękkości warzyw. Po ugotowaniu przecedzić i doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, majerankiem i octem winnym lub cytryną.

/ 5Majonez

Obraz
© iStock.com

Bez majonezu nie ma świątecznych sałatek. Polacy, mimo mody na fantazyjne sałatki, przywykli do tradycyjnej jarzynowej z majonezem. Jednak bez dobrego majonezu sałatka nie będzie smaczna. Nie każdy majonez kupiony w sklepie jest smaczny, a chyba żaden nie jest w pełni naturalny. Może lepiej z okazji świąt samodzielnie przygotować go w domu?

Do zrobienia najprostszego majonezu potrzebujemy: 2 żółtka, około 350-400 ml dobrej jakości oleju, 1 łyżeczkę musztardy, szczyptę cukru, sól i sok z cytryny do smaku. Wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę pokojową. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Przed rozbiciem należy je umyć i sparzyć wrzątkiem. Przy pomocy drewnianej pałki lub trzepaczki rózgowej żółtka połączyć z olejem, dolewając go bardzo powoli i cienkim strumieniem. Na samym końcu dodać musztardę, sól, cukier i sok z cytryny.

/ 5Masa makowa

Obraz
© iStock.com

Samodzielnie zrobiona masa makowa zawsze będzie lepsza niż kupiona w sklepie. Swoja własną możemy przygotować według własnego smaku, z takich składników, jakie najbardziej lubimy. Nie ma także żadnych sztucznych dodatków. Zrobienie jej jest dość proste i nie wymaga szczególnej wiedzy czy umiejętności. Jak ją przygotować? Potrzebujemy 1 szklankę maku, 1 szklankę mieszanki ulubionych bakalii (rodzynek, suszonych fig, orzechów, kandyzowanej skórki cytrusowej itp.), 4-8 łyżek miodu, 3 łyżki masła i mleko do zaparzenia maku. W garnku zagotować mleko. Wsypać do niego mak i cały czas mieszając, gotować na niewielkim ogniu, aż ziarenka zaczną pękać, a mak stanie się miękki. Zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem do wystygnięcia. Przestudzony mak odcedzić i 3 razy zmielić w maszynce do mielenia z najdrobniejszym sitkiem. Migdały i orzechy zalać wrzątkiem na 2-3 minuty. Odsączyć i posiekać. Rodzynki i suszone owoce sparzyć i odsączyć. Jeśli są za duże, to pokroić na mniejsze kawałki. Do głębszej patelni lub garnka z grubym dnem włożyć masło i miód, roztopić i dodać bakalie. Cały czas mieszając podsmażyć na średnim ogniu przez około 2-3 minuty. Na końcu dodać mak, wszystko razem dobrze wymieszać i zdjąć z ognia. Masa jest gotowa.

/ 5Kandyzowane owoce

Obraz
© iStock.com

Są znacznie zdrowszą alternatywą dla kupowanych słodyczy. Można je także fantazyjnie zapakować i podarować bliskim jako prezent.

Świeży ananas należy obkroić ze skóry i wyciąć środek. Następnie pokroić w dowolnej wielkości kostkę lub plastry. W garnku zagotować 2 szklanki wody z 2 szklankami cukru i 1 łyżką soku z cytryny. Dodać kawałki ananasa i na minimalnym ogniu gotować przez około 10 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na około 24 godziny. Następnego dnia ponownie zagotować i na niewielkim ogniu gotować przez 10 minut. Ponownie odstawić do dnia następnego i czynność powtórzyć. Czwartego dnia trzeba ananasa dobrze odsączyć na sicie, a potem na ręczniku papierowym. Syropu nie wylewać, jest on pysznym dodatkiem do napojów i deserów. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a na nim rozłożyć kawałki ananasa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 50-80 stopni, uchylić drzwiczki i (przy włączonym termo obiegu, jeśli to możliwe) suszyć owoce przez kilka-kilkanaście godzin. W trakcie suszenia potrząsać owocami, żeby szybciej się wysuszyły. Kiedy będą już podsuszone, wyjąć na ściereczkę i pozostawić na 2-3 dni w temperaturze pokojowej. Potem wystarczy już tylko owoce przesypać cukrem pudrem lub zwykłym bardzo drobnym i pięknie zapakować lub schować do szczelnie zamkniętego naczynia.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw