Zamiast kupować, zrób samodzielnie. Przedświąteczny poradnik
Cukier waniliowy domowym sposobem i nie tylko
Nie wszyscy z nas zwracają uwagę, że cukier waniliowy, którym wypełnione są sklepowe półki to cukier wanilinowy. Niewiele ma on wspólnego z waniliowym poza wzrokowo podobną nazwą. Można już kupić prawdziwy cukier waniliowy, jednak jest on znacznie droższy od wanilinowego. Po co jednak kupować, kiedy w bardzo prosty sposób można w domu przygotować taki pachnący prawdziwą wanilią cukier? Wystarczy rozkroić laskę wanilii, włożyć do słoiczka wypełnionego dowolnym cukrem: białym, brązowym czy pudrem. Słoiczek zakręcić i wstawić do szafki. Co jakiś czas można potrząsnąć nim, a po kilkunastu dniach cukier jest gotowy do użycia. Jeśli odsypiemy ze słoiczka jakąś część, to wystarczy tyle samo świeżego cukru dosypać, potrząsnąć i po zakręceniu słoiczka odstawić. Jedna laska wanilii potrafi przez bardzo długi czas aromatyzować cukier. Mamy też pewność, że w takim cukrze nie ma chemicznych dodatków.