Barszcz
Można kupić go w formie proszku instant albo w wersji płynnej, na przykład w kartonie. I choć wielu decyduje się właśnie na takie rozwiązanie, to można szybko i prosto przygotować swój własny domowy barszcz. Jak?
Oto składniki postnego wigilijnego barszczu: 6-7 średniej wielkości buraków, kilka suszonych grzybów, kilka suszonych śliwek (najlepsze wędzone), 1 mała cebula, 2-3 średnie ząbki czosnku, 2 mniejsze marchewki, 1 średnia pietruszka, kawałek selera (może być naciowy), 1 duże kwaśne i twarde jabłko, 2 łyżki dobrego oleju, 2 duże liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu, 1 łyżka majeranku, ocet winny lub sok z cytryny, świeżo mielony pieprz i sól do smaku.
Buraki, marchew, pietruszkę i seler umyć i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać. Jabłko umyć, przekroić na ćwiartki. Wszystko włożyć do garnka, dodać opłukane grzyby, śliwki, olej, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Całość zalać zimną wodą w takiej ilości, aby sięgała kilka cm ponad powierzchnię składników. Gotować na jak najmniejszym ogniu aż do miękkości warzyw. Po ugotowaniu przecedzić i doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, majerankiem i octem winnym lub cytryną.