Postny barszcz wigilijny
Składniki na 4 porcje: 500 ml kwasu buraczanego, pęczek włoszczyzny (bez kapusty), liść laurowy, sól, cukier i pieprz do smaku, 100 g suszonych grzybów (umytych i namoczonych przez całą noc), 5-6 świeżych buraków, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 duży ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie: grzyby gotujemy, odcedzamy (zachowując wodę). W garnku umieszczamy buraki, liść laurowy i włoszczyznę. Zagotowujemy, a następnie przelewamy przez sito i powstały wywar łączymy z woda po grzybach. Dodajemy kwasu buraczanego w proporcjach 1/4 zmieszanego wywaru - 1/4 kwasu. Doprowadzamy do wrzenia, ale nie zagotowujemy. Doprawiamy do smaku, wlewany wino. Pod koniec dodajemy starty czosnek i sok z cytryny. Przed podaniem przelewamy przez sito wyłożone startymi surowymi burakami. Podajemy z uszkami.