Barszcz czysty ze śliwkami
Składniki na 4 porcje: 700 g buraków, 100 g suszonych śliwek bez pestek, 1 l przegotowanej wody, 500 ml soku z buraków i jabłek, 3 łyżki miodu, szczypta mielonych goździków, 1 łyżeczka startej skórki z cytryny, sól i pieprz.
Przygotowanie: umyte buraki nakłuwamy i pieczemy w piekarniku (180 stopni C, przez ok. 40 minut - w zależności od wielkości). Śliwki moczymy w przegotowanej wodzie (500 ml), dodajemy goździki i skórkę z cytryny, gotujemy. Miękkie buraki obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Umieszczamy je w garnku, zalewamy resztą wody (500 ml) i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut. Przecedzamy, doprawiamy solą i miodem, łączymy z przecedzonym wywarem ze śliwek. Zagotowujemy, wlewamy sok buraczano-jabłkowy. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem.