Kiszenie kwasu buraczanego
Składniki: Kilogram małych, czerwonych buraków ćwikłowych, kawałek korzenia świeżego chrzanu, 1 łyżeczka ziarenek kminku, 1 marchewka i 1 pietruszka (korzeń), kawałek selera, 3 łyżeczki soli, szczypta cukru, kromka suchego razowego chleba.
Przygotowanie: chrzan i warzywa obieramy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy je w plasterki i układamy warstwami w dużym słoju, przesypując sola, kminkiem i cukrem. Zalewamy 2-3 litrami letniej, przegotowanej wody, która powinna zakryć produkty. Na wierzchu układamy kromkę chleba, przykrywamy gazdą i odstawiamy na 5-6 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie ściągamy powstały na powierzchni kożuch, przecedzamy przez sito i rozlewamy do butelek. Można go przechowywać do kilku miesięcy , a do barszczu i picia najlepszy będzie po 5-6 dniach.