Zakwas na barszcz, czyli sposób na idealną wigilijną zupę
Wigilijny klasyk - barszcz czerwony na zakwasie
Czerwony barszcz obowiązkowo musi znaleźć się na wigilijnym stole. Tak wyjdzie przepyszny.
Eksperci kuchni staropolskiej, a także wielbiciele zup, są zdania, że to właśnie barszcz zasłużył sobie na miano zupy narodowej. Nieodłącznie króluje na wigilijnym stole. Polacy nie wyobrażają sobie tej wyjątkowej wieczerzy bez intensywnie czerwonej potrawy z uszkami, pasztecikami lub krokietami. Początkowo potrawa ta przygotowywana była z rośliny rosnącej na łąkach, ale z czasem zaczęto gotować barszcz na bazie ćwikły czerwonej, uważanej za warzywo biedoty. Najstarszy zachowany przepis na barszcz pochodzi z XVI wieku. Jak pisał historyk Cezary Biernacki, barszcz był i "jest najpospolitszą w miarę dodawanych przypraw najcelniejszą, prawdziwie polską, z wielkim smakiem, ba i z respektem przyjmowaną zupą". Sekretem doskonałego barszczu jest zakwas. Należy przygotować go najlepiej 2 tygodnie przed świętami (lub wcześniej), aby cieszyć się właściwościami zdrowotnymi i smakiem. Podpowiadamy przepis na zakwas, barszcz czysty ze śliwką oraz postny barszcz wigilijny.