10 rozgrzewających i smacznych zup
Zupa marchewkowa z imbirem i pomarańczą
Przenikliwy wiatr, brak słońca i deszcz to niestety częsta jesienna aura, która odbija się na naszym samopoczuciu. Aby poprawić sobie humor i rozgrzać się od środka nie trzeba sięgać po napoje wyskokowe. Świetnie sprawdzą się gorące zupy, które dodatkowo nawodnią organizm i dostarczą szereg witamin i składników mineralnych. Oto kilka propozycji.
Przenikliwy wiatr, brak słońca i deszcz to niestety częsta jesienna aura, która odbija się na naszym samopoczuciu. Aby poprawić sobie humor i rozgrzać się od środka nie trzeba sięgać po napoje wyskokowe. Świetnie sprawdzą się gorące zupy, które dodatkowo nawodnią organizm i dostarczą szereg witamin i składników mineralnych. Oto kilka propozycji.
Składniki: 7 dużych marchewek, łyżka masła, 3 szklanki bulionu, pół szklanki śmietany (lub jogurtu greckiego), 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy, imbir, płatki migdałowe, sól, pieprz.
Przygotowanie: *umyć i obrać marchewki. Pokrojone podsmażyć na maśle i doprawić imbirem. Dodać marchewki do bulionu i gotować na średnim ogniu przez 20 minut. Zdjąć garnek z ognia i zblendować marchewki, dodać śmietanę oraz sok z pomarańczy i ponownie dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku imbirem, pieprzem i solą (według uznania). Podawać z uprażonymi płatkami migdałowymi. 9 powodów, dla których warto jeść zupy*