10 rozgrzewających i smacznych zup
Przenikliwy wiatr, brak słońca i deszcz to niestety częsta jesienna aura, która odbija się na naszym samopoczuciu. Aby poprawić sobie humor i rozgrzać się od środka nie trzeba sięgać po napoje wyskokowe. Świetnie sprawdzą się gorące zupy, które dodatkowo nawodnią organizm i dostarczą szereg witamin i składników mineralnych. Oto kilka propozycji.
Zupa marchewkowa z imbirem i pomarańczą
Przenikliwy wiatr, brak słońca i deszcz to niestety częsta jesienna aura, która odbija się na naszym samopoczuciu. Aby poprawić sobie humor i rozgrzać się od środka nie trzeba sięgać po napoje wyskokowe. Świetnie sprawdzą się gorące zupy, które dodatkowo nawodnią organizm i dostarczą szereg witamin i składników mineralnych. Oto kilka propozycji.
Składniki: 7 dużych marchewek, łyżka masła, 3 szklanki bulionu, pół szklanki śmietany (lub jogurtu greckiego), 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy, imbir, płatki migdałowe, sól, pieprz.
Przygotowanie: *umyć i obrać marchewki. Pokrojone podsmażyć na maśle i doprawić imbirem. Dodać marchewki do bulionu i gotować na średnim ogniu przez 20 minut. Zdjąć garnek z ognia i zblendować marchewki, dodać śmietanę oraz sok z pomarańczy i ponownie dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku imbirem, pieprzem i solą (według uznania). Podawać z uprażonymi płatkami migdałowymi. 9 powodów, dla których warto jeść zupy*
Francuska zupa cebulowa
Rosół wołowy z makaronem z ciasta naleśnikowego
*Składniki: *500 g kości szpikowych, 200 g żeberek wołowych, 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu, 1 liść laurowy, 1 pęczek ziół (pietruszka, natka selera, odrobina tymianku), 1 duża marchew, 1 średnia pietruszka, 100 g selera, pieprz i sól. Ciasto naleśnikowe: 1 jajko, 1/8 I mleka, 70 g mąki, odrobina masła.
Przygotowanie: mięso i kości opłukać w zimnej wodzie, włożyć do dużego garnka, zalać 1/2 l zimnej wody i powoli gotować i zebrać osad. Dodać rozgniecione ziarenka pieprzu, liść laurowy i pęczek ziół. Rosół gotować na małym ogniu 90 minut. Co pewien czas zbierać łyżką osad. Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę. Rosół przecedzić przez gęste sito do czystego garnka. Mięso pokroić w kostkę i wraz z warzywami ponownie dodać do zupy. Rosół posolić i gotować, aż mięso będzie miękkie. Składniki na naleśniki połączyć i smażyć na odrobinie tłuszczu. Gotowe zwinąć w rulon i pokroić w paseczki. Nałożyć do miseczek i zalać gorącym rosołem.
Zupa gulasz
Składniki: 500 g wołowiny, 300 g cebuli, 200 g marchewki, 300 g ziemniaków, 100 g selera, 100 g boczku wędzonego, 1/2 łyżeczki kminku, 5 ząbków czosnku, 2 łyżeczki słodkie papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu, 3 sztuki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 50 g koncentratu pomidorowego, 50 g smalcu wieprzowego, 2 łyżki masła.
Przygotowanie: mięso, boczek i warzywa pokroić w kostkę. W garnku z szerokim dnem rozgrzać smalec, dodać do niego boczek, cebulę i czosnek. Smażyć powoli, aż cebula zacznie zmieniać kolor, dodać wtedy paprykę w proszku i smażyć kolejne dwie minuty, cały czas mieszając. Dodać mięso, smażyć je tak długo, aż zniknie powstały sos, a mięso będzie dobrze obsmażone. Dodać pozostałe warzywa (marchew, seler). Całość zalać 1,5 litrem wody, zagotować, dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, zebrać powstałą pianę, dodać przyprawy (listki laurowe, pieprz, ziele angielskie). Zupę gotować około 50 minut, aż mięso będzie miękkie, dodać wtedy posiekany kminek z masłem. Dodać ziemniaki i gotować całość jeszcze około 20 minut. Podawać z pieczywem.
Krupnik
*Składniki: *100 g wędzonego boczku, 60 g ziemniaków, 100 g kaszy jęczmiennej, 40 g selera, 200 g wędzonego mięsa, sól, pieprz, 60 g marchwi, natka pietruszki, 40 g pora.
*Przygotowanie: *w garnku przysmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać kaszę i zalać wszystko 2 litrami wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać wędzone mięso i gotować na bardzo małym ogniu przez 2 godziny. 20 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone w kostkę warzywa i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyjąć wędzone mięso, pokroić na małe kawałeczki i dodać do zupy. Zupę serwować z natką pietruszki.
Zupa minestrone
Składniki: kilka plasterków wędzonego boczku, 2 łodygi selera naciowego, 2 marchewki, 100 g fasolki szparagowej, 1 ząbek czosnku, 1 czerwona cebula, 1 średni por, 2 puszki pomidorów (całych lub krojonych), 1/2 cukinii, puszka fasolki czerwonej lub białej, natka pietruszki, przyprawy suszone: bazylia, tymianek, sól, pieprz, ostra papryka, starty parmezan, odrobina oliwy z oliwek oraz makaron muszelki.
*Przygotowanie: *rozgrzać oliwę w dużym rondlu, podsmażyć na niej boczek. Dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę, rozgnieciony czosnek, pokrojoną w plasterki marchewkę i selera, a następnie dusić na niedużym ogniu przez kilka minut. Dodać pozostałe warzywa (pokrojone) i zalać 1,5 litra wody, gotować aż do miękkości warzyw, dodając wody w razie potrzeby. 10 minut przed końcem gotowania wrzucić makaron i odsączoną fasolkę z puszki. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i ostrą papryką. Danie najlepiej podawać w miseczkach, posypane startym parmezanem, z dodatkiem natki pietruszki i pieczywem.
Zupa z soczewicy z boczkiem
*Składniki: *150g zielonej soczewicy, 100g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę, 2 cebule, 1 spora marchewka, 1/2 puszki białej fasoli, 1 ząbek czosnku, 1 papryczka pepperoni, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 l bulionu, sól.
*Przygotowanie: *boczek podsmażyć w dużym garnku, a następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć kilka minut. Dorzucić zmiażdżony czosnek, posiekaną pepperoni i roztarte w moździerzu kmin i kurkumę. Po minucie smażenia całość zalać bulionem. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, fasolę i soczewicę. Gotować około 45 minut, aż soczewica zmięknie - na koniec doprawić ją solą. Zupę podawać z natką pietruszki
Barszcz
*Składniki: * 5 jabłek, 5 czerwonych buraków, 2 litry wywaru z kości i włoszczyzny, 1,5 łyżki margaryny, łyżka mąki, listek laurowy, filiżanka śmietany, kieliszek czerwonego wina (opcjonalnie) 2 goździki, sól.
*Przygotowanie: *umyte i obrane buraki oraz jabłka zetrzeć na tarce, poddusić na tłuszczu, oprószyć mąką, zalać wywarem, dodać przyprawy i gotować, aż będą miękkie. Wlać czerwone wino, podprawić śmietaną i podać z ziemniakami. Można posypać koperkiem.
Zupa grzybowa
Składniki: duża garść suszonych grzybów (ok. 20g), 2 l bulionu warzywnego, sól morska, pieprz czarny, 100 ml śmietanki kremówki, płaska łyżka mąki, ulubiony makaron lub groszek ptysiowy do podania.
*Przygotowanie: *suszone grzyby moczyć przez kilka godzin. Odsączyć grzyby na sitku, zostawić wodę w której się moczyły. Pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać grzyby i chwilę smażyć razem. Następnie całość zmielić za pomocą maszynki z sitkiem mniejszych oczkach. Do gorącego bulionu dodać masę grzybową, wlać pozostawioną wcześniej wodę i gotować przez 15 minut na małym ogniu. Mąkę wymieszać w odrobinie lekko osolonej wody, a następnie wlać do zupy cały czas mieszając. Gdy zupa ponownie się zagotuje, zabielić śmietaną i dokładnie wymieszać. Podawać z makaronem lub groszkiem ptysiowym.
Zupa krem z dyni
*Składniki: *1 dynia odmiany hokkaido, 2 marchewki, 1 cebula, 1 łyżeczka pasty curry, 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, jogurt grecki.
Przygotowanie: dynię pokrój w małe kawałki. W sporym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulę. Dodać pastę curry oraz pokrojoną dynię i marchewkę. Przesmażyć. Zalać wodą do wysokości warzyw. Gotować do miękkości. Dodać 2-3 łyżki jogurty greckiego. Zblendować zupę na gładki krem, przypraw do smaku. Podawać z grzankami.