Karp na 8 sposobów
Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez karpia. Lubimy jego smak, a warto wiedzieć, że ta świąteczna ryba zawiera cenne dla zdrowia witaminy z grupy B, sporo białka oraz minerały takie jak magnez, wapń, potas i fosfor. Karpia można przygotować na wiele sposobów – smaczny jest smażony, pieczony, serwowany w marynacie, na słodko… Oto kilka inspiracji.
Karp w pomarańczach
Ciekawy pomysł na połączenie karpia z pomarańczami i pieczarkami. Danie polane białym winem i zapieczone. Bardzo smaczne.
Składniki: jeden dorodny karp, 0,5 kg pieczarek, 3 pomarańcze, sok z 1 cytryny, 2-3 łyżki masła, 2 szklanki białego wina, bułka tarta, oliwa lub olej do nasmarowania formy, sól, pieprz, kilka gałązek zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, mięta)
.
Wykonanie: pomarańcze sparzyć wrzątkiem i pokroić, razem ze skórką, w ósemki. Karpia sprawić, umyć, osuszyć, a następnie skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą oraz pieprzem. Przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania. Dokoła ryby ułożyć cząstki pomarańczy, posypać bułką tartą, przykryć warstewką pokrojonych w paski pieczarek. Polać białym winem i posypać wiórkami zimnego masła. Piec w 180-200 stopniach przez 45-60 minut. Przed podaniem udekorować zieleniną.
Karp w galarecie
Jeden z podstawowych przepisów na karpia. Tutaj karp ląduje w galarecie razem z ziołami, jajkami, ogórkiem kiszonym, marchewką i plastrami cytryny. Najlepiej wybrać mniejsze jajka przepiórcze.
Składniki: karp o wadze do 1,5 kg, porcja włoszczyzny bez kapusty, duża cebula, ząbek czosnku, 2 kopiaste łyżki mielonej żelatyny, kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, 3 jajka ugotowane na twardo (najlepiej przepiórcze), plasterki cytryny, sól, marchew ugotowana w wywarze, kiszony ogórek.
Wykonanie: sprawioną rybę podzielić na sześć porcji. Z łba, części grzbietowej, brzusznej i płetw oraz włoszczyzny, cebuli i przypraw ugotować wywar na niedużym ogniu, w odkrytym naczyniu. Po kwadransie wywar przecedzić przez gęste sito wyłożone gazą. W razie potrzeby lekko dosolić. Do gorącego wywaru włożyć porcje ryby. Gotować w odkrytym naczyniu, na małym ogniu, przez 12-15 minut, pilnując, by ryba była miękka, ale nierozgotowana. Pozostawić do wychłodzenia w wywarze, w którym karp się gotował. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Wychłodzone porcje ryby wyłożyć na deskę, dokładnie oczyścić z ości. Ułożyć w półmisku i przybrać połówkami jajek, plasterkami cytryny (bez pestek), marchwi i kiszonego ogórka. Wywar z ryby podgrzać do wrzenia, odmierzyć pięć szklanek, w gorącym rozpuścić napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Chłodną galaretą zalać dwa, a nawet trzy razy porcje ryby i odstawić w chłodne miejsce.
Karp z pierniczkami
Ciekawy pomysł na karpia, którego serwuje się z dodatkiem pierniczków. Podczas zapiekania w piekarniku ryba uwalnia wspaniały aromat.
Składniki: 1 kg karpia, 2 kostki rosołowe, (na sos): 4-5 pierniczków, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, po 2 łyżki rodzynek i prażonych migdałów, sok z cytryny do smaku, 6 łyżek wina, sól, cukier.
Wykonanie: karpia ugotować w esencjonalnym wywarze z kostki rosołowej. Cukier zrumienić na patelni, wlać 3-4 łyżki wody, zagotować. Przyrządzić zasmażkę z wywaru i mąki, zamieszać. Wlać wino. Pierniki pokruszyć, zalać wywarem, rozgotować, przetrzeć albo zmiksować blenderem, dodać do sosu razem z karmelem. Dodać do smaku sok z cytryny i ewentualnie cukier. Włożyć opłukane rodzynki i pokrojone w cieniutkie paski migdały. Rybę polać sosem i podgrzać w piekarniku.
Karp świąteczny
Prosty sposób na smacznego karpia o słodkim posmaku. Przygotowanie jest banalne, ale by karp przeszedł aromatami, potrzebujemy parę godzin. Zacznijmy rano, by wieczorem podać smaczną rybę.
Składniki: 60 dag filetów z karpia, 2-3 łyżki miodu, 2-3 łyżki oliwy, 10 dag migdałów, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: filety umyć, pokroić na porcje, natrzeć przyprawami. Polać miodem połączonym z oliwą, posypać sparzonymi, obranymi ze skórki i startymi migdałami. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Karp w piwie
Tradycyjny, staropolski przepis. Wyjątkowy smak zapewnia nie tylko dodatek piwa, ale również orzeszków pistacjowych i rodzynek. Do sosu, co ciekawe, wrzuca się też suchy, czarny chleb.
Składniki: karp o wadze do 1,5 kg, 0,5 l jasnego, pełnego piwa, 2-3 goździki, duża cebula, łyżka masła, łyżka orzeszków pistacjowych, pół szklanki rodzynek (sułtanek), łyżeczka skórki otartej z cytryny, łyżka drobno roztartego, suchego czarnego chleba, sok z cytryny, biały pieprz, sól, cukier.
Wykonanie: sprawionego karpia podzielić na dzwonka, odrzucić grubą część grzbietową, przełożyć plasterkami cebuli z wbitymi goździkami. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Do szerokiego, płaskiego rondla wlać piwo, dodać masło i zagotować. Do wrzątku włożyć porcje karpia, dodać cebulę, którą ryba była przełożona, a także rodzynki, pistacje, suchy chleb. Postawić na niewielkim ogniu i gotować, aż karp będzie miękki, ale nierozgotowany. Rybę wyłożyć na duży półmisek i podzielić na porcje. Sos doprawić sokiem i skórką cytrynową, solą, pieprzem oraz cukrem – powinien mieć wyraźny smak z lekko przebijającą nutą słodyczy. Gorącym sosem polać karpia.
Karp w marynacie
Charakterystyczny w smaku zamarynowany karp z dodatkiem warzyw. Bardzo dobry dodatek do wigilijnej kolacji.
Składniki: 0,5 kg karpia, 2-3 łyżki oliwy do smażenia, (na zaprawę): szklanka wody, duża cebula, pietruszka, marchewka, kawałek selera, 3-4 łyżki octu (3 proc.), liść laurowy, 3-4 ziarenka pieprzu, sól, cukier.
Wykonanie: rybę oczyścić, opłukać, zdjąć skórę, podzielić na dzwonka. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Wodę zagotować z solą, cukrem, przyprawami i pokrojonymi w krążki warzywami. Dolać ocet. Usmażoną rybę układać w słoiku warstwami na przemian z cebulą pokrojoną w piórka. Zalać marynatą. Wstawić do lodówki.
Karp smażony
Jeden z najczęściej wykorzystywanych przez Polaków przepisów na karpia. Przygotowujemy sos z jajek, koniaku i orzechów, w którym moczymy rybę przed smażeniem.
Składniki: 80 dag karpia, 4 dag orzechów włoskich (bez łupin), 3-4 łyżki koniaku, 2 jajka, 2-3 dag mąki, tłuszcz, sól, pieprz, sok z cytryny do smaku.
Wykonanie: karpia sprawić, podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny. Posypać przyprawami i odstawić na godzinę. Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć, wymieszać z jajkami, koniakiem i przyprawami. Karpia oprószyć mąką, maczać w rozmąconych jajkach i smażyć z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu. Dosmażyć przez kilka minut na małym ogniu.
Karp po żydowsku
Tradycyjna potrawa polskich Żydów o słodkim smaku. Nie istnieje jeden dominujący przepis na karpia po żydowsku, jednak wszystkie łączy to, że ryba podawana jest w słodkiej galarecie obfitej w rodzynki i migdały.
Składniki: 1 kg karpia, 4-5 łyżek rodzynek, garść płatków migdałowych, 8 łyżek jasnego piwa, 2 cebule, 4-5 goździków, 4 łyżki masła, łyżeczka startej skórki z cytryny, 2 łyżki octu winnego, sól, pieprz.
Wykonanie: karpia sprawić i pokroić w dzwonka. Natrzeć solą, pieprzem, posypać tłuczonymi goździkami, skropić octem. Masło rozgrzać, zeszklić pokrojone w piórka cebule. Wlać piwo, podgrzać, włożyć rybę. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Gotową rybę wyjąć. Do sosu włożyć opłukane rodzynki, migdały i startą skórkę z cytryny. Zagotować. Polać sosem karpia na półmisku.
Smacznego!
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl