Sposoby na barszcz idealny
Barszcz wigilijny powinien być przejrzysty, w ładnym rubinowym odcieniu. Według staropolskich zwyczajów, powinien być okraszony olejem i potraktowany startym czosnkiem. Najlepszym dodatkiem do niego są uszka z grzybami lub paszteciki z kruchego ciasta z rybą. Barszcz zakwasza się sokiem z cytryny, a dodatkowo można doprawić czerwonym winem i przetartymi przez sito czerwonymi porzeczkami. Ważny jest oczywiście dobór buraków - powinny być dobrej jakości od lokalnego rolnika, odpowiednio przechowywane, aby nie złapały zalążków pleśni.
Stare kucharki z Podola zakwaszały barszcz sokiem z wiśniami. Owoce te oprócz smaku nadawały barszczowi przepiękny, głęboki kolor bordo. Dobry barszcz powinien był słodko-kwaśny i intensywnie czerwony. Aby uzyskać ładną barwę, należy przed podaniem barszczu przelać go przez sitko z ułożonym na nim świeżo startym surowym burakiem, a następnie rozlać na głębokie talerze.