Właściwości zdrowotne zakwasu i barszczu
Według staropolskich zwyczajów, tradycyjny jest postny barszcz wigilijny, podawany też jako tłusta sylwestrowa zupa. Podstawą obu jest oczywiście dobry kwas buraczany, który niegdyś spotkać można było w gąsiorach lub balonach w każdym polskim domu.
Zakwas od wieków uważany jest za naturalne, smaczne remedium na wiele dolegliwości. Nasze prababcie polecały go na zaostrzenie apetytu, a także lekarstwo na skutki przepicia. Polecany był do spożywania za surowo, bo doskonale orzeźwiał i pokrzepiał zarówno chorych z wysoką gorączką, jak i cierpiących na kaca. Może być traktowany jako napój energetyczny - wzmacnia kondycję fizyczną i wydolność organizmu. Sok i zakwas z czerwonych buraków jest zalecany w leczeniu niedokrwistości, osłabieniu i w rekonwalescencji po chorobach.
Aby czerpać jak najwięcej z jego drogocennych właściwości i pozytywnego wpływu na nasze zdrowie, należy odpowiednio go przygotować.