Roladki z bakłażana z zielonym pesto
Składniki: 2 bakłażany, olej rzepakowy, 1/2 kostka sera feta, 150 g liści rukoli (3 pełne garście), 70 g orzechów piniowych (opcjonalnie nerkowca, włoskich lub nasion słonecznika), 3-4 łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, łyżka startego parmezanu, łyżka soku z cytryny, sól i pierz do smaku.
Przygotowanie:
Bakłażany umyj, osusz, pokrój wzdłuż na cienkie plastry, skrop oliwą z oliwek, posól i zgrilluj. Teraz czas na pesto. Listki rukoli umyj pod bieżącą, zimną wodą, a orzeszki podpraż przez chwilę na suchej, rozgrzanej patelni. Wszystkie składniki umieść w pojemniku malaksera (możesz także użyć zwykłej miski i blendera) i zwiększając obroty, zmiksuj wszystko na jednolitą, niekoniecznie gładką masę. Kiedy bakłażany są już gotowe, zdejmij je z rusztu, posmaruj zielonym pesto i pokrusz na nie ser feta. Na koniec zawiń w ruloniki i zepnij przy pomocy wykałaczek.