WAŻNE
TERAZ

Tusk: Na kolei doszło do aktu dywersji

Bakłażan, czyli miłosna gruszka. Porady i przepisy

Pyszne i niskokaloryczne warzywa, które nadal rzadko goszczą na polskich stołach. Na straganach zazwyczaj spotykamy bakłażana w kolorze ciemnofioletowym. Znany jest pod kilkoma nazwami: oberżyna, bakman, psianka podłużna i najpiękniejsze miano - gruszka miłosna. To ostatnie określenie zapewne wzięło się z jego charakterystycznego kształtu oraz faktu, że bywa uważany za afrodyzjak. Podpowiadamy, jak się z nim obchodzić i jak ciekawie go podać.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Dlaczego warto jeść bakłażany?

Obraz
© 123RF.COM

Pyszne i niskokaloryczne warzywa, które nadal rzadko goszczą na polskich stołach. Na straganach zazwyczaj spotykamy bakłażana w kolorze ciemnofioletowym. Znany jest pod kilkoma nazwami: oberżyna, bakman, psianka podłużna i najpiękniejsze miano - gruszka miłosna. To ostatnie określenie zapewne wzięło się z jego charakterystycznego kształtu oraz faktu, że bywa uważany za afrodyzjak. Podpowiadamy, jak się z nim obchodzić i jak ciekawie go podać.

/ 8Bakłażan w kuchni - jak go przygotować?

Obraz
© 123RF.COM

Uprawa bakłażana we własnym ogródku będzie w naszym klimacie raczej trudna, bo woli on zdecydowanie wyższe temperatury. W końcu do Europy zawitał z dalekiej Azji głównie za sprawą Maurów, którzy nawiedzali Hiszpanię. Jest charakterystycznym składnikiem dań kuchni hinduskiej, afrykańskiej i śródziemnomorskiej. To warzywo niskokaloryczne - w 100 g ma nieco ponad 20 kcal - a jednocześnie wyróżnia się sporą dawką cennego błonnika. Ma właściwości detoksykacyjne, dlatego polecany jest przy kuracjach oczyszczających oraz osobom, które przyjmują antybiotyki. Jedzony regularnie poprawia przemianę materii. Zapobiega również chorobom układu krążenia i obniża poziom "złego" cholesterolu.

- Bakłażan jest uniwersalnym składnikiem. Sam nie posiada zdecydowanego smaku, więc trzeba mu znaleźć bardziej wyraziste towarzystwo, np. papryki, czosnku czy ziół. Kupując go, unikajmy większych okazów, bo te zazwyczaj są bardziej gorzkawe. Zwróćmy uwagę na twardość i jędrność oraz brak przebarwień i wgnieceń. Warzywo należy zawsze umyć pod wodą, ale nie obierać ze skóry, tylko pozbyć się gniazda nasiennego. Przed obróbką termiczną zawsze można oprószyć go solą i odstawić na dłuższą chwilę, żeby puścił soki, tracąc jak najwięcej gorzkawego smaku. Aby pozbyć się soli wskazane jest wypłukanie go wodą - zaleca szef kuchni Piotr Murawski.

/ 8Grillowany bakłażan

Obraz
© 123RF.COM

Jednym z popularniejszych sposobów na przygotowanie bakłażana jest jego grillowanie. Zawsze trzeba pamiętać o stosowaniu bardzo niedużej ilości tłuszczu, bo bakłażan wchłonie go niczym gąbka. Dlatego przed położeniem warzywa na ogniu lepiej jest posmarować plastry niewielką ilością oliwy, a nie wlewać jej bezpośrednio na patelnię. Pomocne w wydobyciu jak najlepszego smaku przyprawy: świeżo mielony pieprz, szczypta wędzonej papryki czy zioła. Na patelnię można jeszcze dodać nieco posiekanego czosnku. Gdy oberżyna się zarumieni, można ją zdjąć z ognia i serwować z sosem jogurtowym lub serowym. Doskonale smakuje też z różnymi rodzajami pesto.

/ 8Frytki z bakłażana

/ 8Roladki z bakłażana

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: ok. 400 g bakłażanów, 2 łyżeczki oleju lub oliwy, 2-3 ząbki czosnku, 1 duży pomidor malinowy, sól do smaku, listki świeżej bazylii, 200 g ricotty, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: bakłażany umyć i pokroić wzdłuż na plastry Pozbawić goryczki poprzez odstawienie posolonych na pół godziny, a następnie opłukanie i osuszenie. Plastry bakłażana grillować z dodatkiem tłuszczu z obu stron. Ricottę połączyć z rozgniecionym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Pomidora pokroić w paski, bez gniazd nasiennych. Bakłażany posmarować serową pastą, dodać pomidora, listki bazylii i zawinąć. Spiąć wykałaczkami i podawać.

/ 8Sałatka z bakłażana na grzankach

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 ciabatta, 2 małe bakłażany, 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, 1-2 drobno posiekane ostre papryczki (bez pestek), 1/4 szklanki oliwy z oliwek (extra vergine), sok wyciśnięty z połowy cytryny, 2-3 pomidory z puszki, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku, 1 duży ząbek czosnku, bazylia do dekoracji.

Przygotowanie: bakłażana opiec na grillu (ok. 15 minut), tak aby skórka mocno się przypiekła. Gotowego przeciąć, wydrążyć miąższ do miseczki. Dodać połowę oliwy, sok z cytryny, pietruszkę oraz chili. Na końcu doprawić solą morską, pieprzem. Dodać pomidory i całość rozdrobnić widelcem. Pieczywo pokroić na kromki, natrzeć czosnkiem i oliwą, zarumienić z obu stron na patelni. Grzanki podawać z sałatką, skropić resztą oliwy i udekorować bazylią.

/ 8Faszerowany bakłażan

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 średniej wielkości bakłażany, 500 g mięsa mielonego,1 duża cebula, 1 papryka (opcjonalnie), 2 średnie pomidory, 200 g mozzarelli, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczka ostrej papryki, pęczek natki pietruszki, 250 g przecieru pomidorowego, sól, pieprz, 1-2 łyżki oliwy.

Przygotowanie: bakłażany przekroić wzdłuż i naciąć środek w kratkę. Posolić miąższ i odstawić na ok. 20 minut. W tym czasie posiekać cebulę, pokroić drobno paprykę i przecisnąć czosnek przez praskę. Cebulę podsmażyć na łyżce oliwy. Mięso doprawić solą, pieprzem i papryką, a następnie dodać do cebuli. Podsmażyć, a następnie dodać czosnek, paprykę oraz przecier pomidorowy. Smażyć do momentu, aż papryka będzie miękka, a sos zrobi się gęstszy. Wydrążyć miękki miąższ z bakłażana, dodać do farszu (opcjonalnie) i wymieszać. Do sosu dodać pomidory bez gniazd nasiennych i gotować przez kilka minut. Połówki bakłażana ułożyć w delikatnie natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, napełnić farszem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na pół godziny. Pod koniec dodać ser i piec jeszcze przez 5-10 min w zależności od wielkości bakłażana. Przed podaniem posypujemy świeżą natką.

/ 8Bakłażan smażony w cieście

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 średnie bakłażany, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka bardzo zimnej wody, 1 jajko, duża szczypta soli, 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę), 1 czubata łyżeczka oregano, sól, tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie: bakłażany pokroić w grubsze plastry, posolić i odstawić na 15-20 minut. W tym czasie połączyć wodę z mąką, tak aby powstała gładka masa. Następnie wymieszać z pozostałymi składnikami na ciasto. Zamaczać plastry, strząsając nadmiar masy i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z sosem pomidorowym i np. startym parmezanem do smaku.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie