Bakłażanowa zapiekanka z fetą
Bakłażan, zwany miłosną gruszką, to warzywo smaczne i niskokaloryczne. Warto wykorzystać je do przygotowania obiadu lub kolacji na ciepło. Jedną z propozycji jest prosta, a sycąca zapiekanka.
Pomysł na obiad
Bakłażan, zwany miłosną gruszką, to warzywo smaczne i niskokaloryczne. Warto wykorzystać je do przygotowania obiadu lub kolacji na ciepło. Jedną z propozycji jest prosta, a sycąca zapiekanka.
Potrzebne będą: 600 g bakłażanów, 250 ml śmietany 18%. 200 g oliwek zielonych drylowanych, 250 g sera feta, 1 pęczek natki pietruszki, 3 łyżki ketchupu, 2 jajka, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
Bakłażana pokrój w plastry, posól i odstaw na 15 minut. Po tym czasie osusz plastry ręcznikiem papierowym. Dzięki temu część goryczki z tego warzywa zostanie wchłonięta przez materiał.
Przygotowanie:
Oliwki pokrój na połówki, natkę pietruszki posiekaj. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i oprósz bułką tartą. Ułóż bakłażana, a na niego wysyp równomiernie oliwki.
Przygotowanie:
Śmietanę wymieszaj z jajkami, dopraw pieprzem, odrobiną soli i gałką muszkatołową. Sosem zalej zapiekankę.
Przygotowanie:
Posyp na wierzchu natką pietruszki. Ketchup rozłóż równomiernie na powierzchni zapiekanki i obłóż pokruszoną fetą. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i piecz przez 25 minut.