Bakłażanowa zapiekanka z fetą

Bakłażan, zwany miłosną gruszką, to warzywo smaczne i niskokaloryczne. Warto wykorzystać je do przygotowania obiadu lub kolacji na ciepło. Jedną z propozycji jest prosta, a sycąca zapiekanka.

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL

/ 5Pomysł na obiad

Obraz
© Piotr Murawski Szef Kuchni

Bakłażan, zwany miłosną gruszką, to warzywo smaczne i niskokaloryczne. Warto wykorzystać je do przygotowania obiadu lub kolacji na ciepło. Jedną z propozycji jest prosta, a sycąca zapiekanka.

Potrzebne będą: 600 g bakłażanów, 250 ml śmietany 18%. 200 g oliwek zielonych drylowanych, 250 g sera feta, 1 pęczek natki pietruszki, 3 łyżki ketchupu, 2 jajka, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku, gałka muszkatołowa.

/ 5Przygotowanie:

Obraz
© 123RF.COM

Bakłażana pokrój w plastry, posól i odstaw na 15 minut. Po tym czasie osusz plastry ręcznikiem papierowym. Dzięki temu część goryczki z tego warzywa zostanie wchłonięta przez materiał.

/ 5Przygotowanie:

Obraz
© Piotr Murawski Szef Kuchni

Oliwki pokrój na połówki, natkę pietruszki posiekaj. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i oprósz bułką tartą. Ułóż bakłażana, a na niego wysyp równomiernie oliwki.

/ 5Przygotowanie:

Obraz
© Piotr Murawski Szef Kuchni

Śmietanę wymieszaj z jajkami, dopraw pieprzem, odrobiną soli i gałką muszkatołową. Sosem zalej zapiekankę.

/ 5Przygotowanie:

Obraz
© Piotr Murawski Szef Kuchni

Posyp na wierzchu natką pietruszki. Ketchup rozłóż równomiernie na powierzchni zapiekanki i obłóż pokruszoną fetą. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i piecz przez 25 minut.

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów