Sprawdzone przepisy na ryby z grilla
Rozpoczyna się sezon grillowy. Dobrze jest zadbać, aby nasze menu nie ograniczało się tylko do kiełbaski czy karkówki. Warto odkryć inne smaki, które mogą stać się stałymi gośćmi naszych spotkań. W cyklu "Ryba na piątek" udowadniamy, że ryby i owoce morza prosto z rusztu smakują jeszcze lepiej niż w formie smażonej, pieczonej czy gotowanej.
Wybierając ryby na grilla, zwróćmy uwagę, by były świeże. Najlepsze będą oczywiście surowe, najlepiej świeżo złowione, ewentualne schłodzone. Do grillowania nie nadają się mrożone ryby, ponieważ szybko się rozpadają i są mniej smaczne. Wybierajmy filety, steki lub ryby, z których możemy się szybko pozbyć kręgosłupa. Ryba będzie smaczniejsza, jeśli ją wcześniej zamarynujemy lub przyprawimy. Zobaczcie nasze pomysły na grillowane ryby i owoce morza.
Pstrąg pieczony w folii
Składniki: 3 świeże pstrągi, pęczek koperku, pęczek pietruszki, 3 łyżki masła, cytryna, sól, pieprz, czosnek, tymianek.
Przygotowanie: ryby umyj, a łuski zeskrob nożem. Następnie natrzyj je przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Do środka pstrągów włóż po łyżce masła, plastry cytryny, gałązki koperku i pietruszki. Ryby zawiń w folię i połóż na grillu. Piecz ok. 15 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatką z roszponki.
Krewetkowe szaszłyki
Składniki: kilogram obranych krewetek, 2-3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 6 łyżek oliwy z oliwek, 4 łyżki passaty pomidorowej, 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżki posiekanej bazylii, sól morska, świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie: w misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Włóż krewetki i odstaw na godzinę do lodówki. Krewetki osącz z marynaty i nabij na namoczone patyczki do szaszłyków. Grilluj je przez 2 do 3 minut z każdej strony, do czasu aż będą nieprzezroczyste. Uważaj, by nie opiekać krewetek zbyt długo, ponieważ staną się gumowate.
Maślany łosoś
Składniki: 4 porcje fileta z łososia, sól, pieprz, sok z cytryny, 3 łyżki masła, po 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki, 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie: masło wymieszaj z posiekanymi ziołami i rozdrobnionym czosnkiem. Uformuj rulonik, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Filety z łososia umyj i osusz, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Grilluj przez 5 minut z każdej strony. Podawaj z plastrami ziołowego masła.
Dorsz w rozmarynie
Składniki: 2 steki z dorsza, 2-3 posiekane ząbki czosnku, kilka gałązek świeżego rozmarynu, sól morska, pieprz cayenne, sok z cytryny, czosnkowa oliwa.
Przygotowanie: rybę umyj i osusz. Oprósz solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, czosnek i drobno posiekany rozmaryn. W marynacie zanurz dorsza i włóż na pół godziny do lodówki. Grilluj przez 8-10 minut z każdej strony. Podawaj z sałatką z grillowanych warzyw.