Wrzuć rybę na ruszt

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Sprawdzone przepisy na ryby z grilla

Obraz
© 123RF.COM

Rozpoczyna się sezon grillowy. Dobrze jest zadbać, aby nasze menu nie ograniczało się tylko do kiełbaski czy karkówki. Warto odkryć inne smaki, które mogą stać się stałymi gośćmi naszych spotkań. W cyklu "Ryba na piątek" udowadniamy, że ryby i owoce morza prosto z rusztu smakują jeszcze lepiej niż w formie smażonej, pieczonej czy gotowanej.

Wybierając ryby na grilla, zwróćmy uwagę, by były świeże. Najlepsze będą oczywiście surowe, najlepiej świeżo złowione, ewentualne schłodzone. Do grillowania nie nadają się mrożone ryby, ponieważ szybko się rozpadają i są mniej smaczne. Wybierajmy filety, steki lub ryby, z których możemy się szybko pozbyć kręgosłupa. Ryba będzie smaczniejsza, jeśli ją wcześniej zamarynujemy lub przyprawimy. Zobaczcie nasze pomysły na grillowane ryby i owoce morza.

/ 5Pstrąg pieczony w folii

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3 świeże pstrągi, pęczek koperku, pęczek pietruszki, 3 łyżki masła, cytryna, sól, pieprz, czosnek, tymianek.
Przygotowanie: ryby umyj, a łuski zeskrob nożem. Następnie natrzyj je przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Do środka pstrągów włóż po łyżce masła, plastry cytryny, gałązki koperku i pietruszki. Ryby zawiń w folię i połóż na grillu. Piecz ok. 15 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatką z roszponki.

/ 5Krewetkowe szaszłyki

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: kilogram obranych krewetek, 2-3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 6 łyżek oliwy z oliwek, 4 łyżki passaty pomidorowej, 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżki posiekanej bazylii, sól morska, świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie: w misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Włóż krewetki i odstaw na godzinę do lodówki. Krewetki osącz z marynaty i nabij na namoczone patyczki do szaszłyków. Grilluj je przez 2 do 3 minut z każdej strony, do czasu aż będą nieprzezroczyste. Uważaj, by nie opiekać krewetek zbyt długo, ponieważ staną się gumowate.

/ 5Maślany łosoś

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 porcje fileta z łososia, sól, pieprz, sok z cytryny, 3 łyżki masła, po 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki, 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie: masło wymieszaj z posiekanymi ziołami i rozdrobnionym czosnkiem. Uformuj rulonik, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Filety z łososia umyj i osusz, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Grilluj przez 5 minut z każdej strony. Podawaj z plastrami ziołowego masła.

/ 5Dorsz w rozmarynie

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 steki z dorsza, 2-3 posiekane ząbki czosnku, kilka gałązek świeżego rozmarynu, sól morska, pieprz cayenne, sok z cytryny, czosnkowa oliwa.
Przygotowanie: rybę umyj i osusz. Oprósz solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, czosnek i drobno posiekany rozmaryn. W marynacie zanurz dorsza i włóż na pół godziny do lodówki. Grilluj przez 8-10 minut z każdej strony. Podawaj z sałatką z grillowanych warzyw.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja