Ziemniaki z boczkiem
Nadziewane ziemniaki zawsze są pyszne. Wybieramy duże, mączyste sztuki. Ziemniaki myjemy dokładnie (nie obieramy!) i przekrawamy na pół wzdłuż. Wydrążamy ostrą łyżeczką środek, pozostawiając około centymetr ziemniaka po brzegach. Wydrążonej części nie wyrzucamy, ale siekamy ją drobno. Przygotowujemy: posiekaną cebulę, jedno jajko, drobno pokrojone plastry wędzonego boczku (około 200 gramów), zmiażdżony ząbek czosnku, łyżeczkę majeranku, sól i pieprz. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy i wrzucamy posiekane wnętrze ziemniaka oraz cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodajemy boczek i przyprawy. Wszystko smażymy kilka minut i dokładnie studzimy. Dodajemy jajko i masą wypełniamy ziemniaki. Pieczemy je w temp. 200 stop. C przez około
40 minut.
AD/mp/WP Kuchnia