Gołąbki z winorośli
Gołąbki z winorośli są bardzo popularne w Grecji i Turcji. W Polsce wciąż spotykamy się z nimi dość rzadko, ale ich wspaniały smak sprawia, że zyskują coraz większe rzesze zwolenników, także w Polsce. Przygotowanie tych pysznych gołąbków nie jest kłopotliwe, a efekt oszałamiający - warto więc zaskoczyć nimi gości. Zbieramy rozwinięte liście winorośli, gotujemy je przez pół godziny w osolonej wodzie, delikatnie wyjmujemy i studzimy. Przygotowujemy nadzienie: ugotowany ryż, posiekane orzechy włoskie, sól, pieprz i jajko mieszamy dokładnie. Masą napełniamy liście - podobnie jak gołąbki: nadzienie układamy w ruloniku na szerszej stronie liścia i zawijajmy go najpierw po bokach, a potem wzdłuż. Ruloniki układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalewamy do połowy bulionem i pieczemy kilkanaście minut. To danie, skropione oliwą, jest znakomite jako przystawka.