Nadziewane papryki
Lato to najlepsza okazja, by spróbować tego pysznego dania. Papryki (koniecznie polskie) są pełne smaku, soczyste i łatwe do przyrządzenia. Potrzebujemy: cztery zielone papryki, jedną drobno posikaną cebulę, pół pęczka posiekanej zielonej pietruszki, szklankę ryżu (najlepiej włoskiego "parboiled"), oliwę z oliwek, 250 gramów drobno mielonego mięsa, szklankę soku pomidorowego, sól i pieprz.
Papryki myjemy i obcinamy wierzchołki. Wyrzucamy pestki i myjemy środek jeszcze raz. Cebulę przysmażamy na oliwie, ryż gotujemy do miękkości. Mieszamy w misce ryż, mięso, cebulę i przyprawy. Nadziewamy papryki, układamy je w naczyniu do zapiekania i zalewamy sokiem pomidorowym. Solimy i pieczemy w temp. 170 stopni około 40 minut. Gotowe.