Kurczak z sosem truskawkowym
Delikatna pierś z kurczaka idealnie smakuje ze słodkawym sosem owocowym. Zazwyczaj do jego przygotowania wykorzystujemy jabłka lub gruszki, ale truskawki również sprawdzą się idealnie. Do zrobienia tej potrawy potrzebne nam będą: dwie piersi z kurczaka, masło, dwie szklanki truskawek, świeża papryczka chili, kawałek imbiru, cukier, pieprz, sól, oliwa z oliwek. Mięso myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na maśle wymieszanym z oliwą. Zdejmujemy z patelni. Truskawki kroimy na ćwiartki, chili i imbir siekamy drobno, przekładamy na patelnię i lekko podsmażamy mieszając. Dodajemy cukier, sól i pieprz, karmelizujemy sos. Gdy truskawki się rozpadną, wkładamy z powrotem mięso i lekko je podgrzewamy. Podajemy z ryżem.