Tajska zupa Tom Yum
Potrzebne nam będą: trzy papryczki chili, pół pęczka kolendry, dwie łyżki sosu rybnego, cztery listki limonki kaffir, dwie trawy cytrynowe, dwie łyżki startego imbiru, sok z jednej limonki, dwie łyżki brązowego cukru, 10 pieczarek, pokrojona na kawałki pierś z kurczaka i bulion drobiowy. Papryczki, kolendrę, posiekaną trawę cytrynową, imbir, sok z limonki i sos rybny miksujemy na pastę. Pierś kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Pieczarki obieramy lub oczyszczamy i kroimy w plasterki. Kurczaka i grzyby wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem i dodajemy pastę z przypraw oraz listki limonki. Gotujemy 15 minut, słodzimy i solimy do smaku. Można dodać mleczko kokosowe. Smacznego!
AD/mp/WP Kuchnia