Jak gotować bez soli? 12 zamienników
Alternatywa dla soli
Nadmiar soli w diecie podnosi ciśnienie krwi. Zdaniem uczonych nadmiar tej przyprawy w codziennym jadłospisie - prowadzi do ponad 2 mln zgonów każdego roku. Do śmierci dochodzi na skutek zawału, udaru czy chorób układu krążenia. Na szczęście można gotować smacznie bez soli. Oto jej zdrowsze zamienniki.
Nadmiar soli w diecie podnosi ciśnienie krwi. Zdaniem uczonych nadmiar tej przyprawy w codziennym jadłospisie - prowadzi do ponad 2 mln zgonów każdego roku. Do śmierci dochodzi na skutek zawału, udaru czy chorób układu krążenia. Na szczęście można gotować smacznie bez soli. Oto jej zdrowsze zamienniki.
Imbir
Słynie z niepowtarzalnego smaku - z jednej strony jest pikantny, z drugiej słodki. To sprawia, że pasuje do wielu dań, zwłaszcza białkowych, m.in. ryb, kurczaka, wieprzowiny, wołowiny. Bardzo dobrze łączy się z czosnkiem - taki miks przypraw sprawi, że nawet odrobina soli nie będzie potrzebna. Imbir jest przy tym bardzo zdrowy. Działa przeciwzapalnie, usprawnia trawienie, pomaga zwalczyć przeziębienie, potęguje odporność.