Trwa ładowanie...
28-07-2015 13:21

Liście kaffiru - jak wykorzystać je w kuchni?

Papeda - zwana też dziką limonką, tajską limonką lub limonką kaffir - należy do rodziny roślin cytrusowych, ale od jej kuzynów wyróżnia ją bardziej intensywny aromat i smak. Jest nieodzowną częścią kuchni tajskiej i indonezyjskiej. W trakcie przygotowywania potraw warto wykorzystać nie tylko sam owoc, ale również liście.

Liście kaffiru - jak wykorzystać je w kuchni?Źródło: 123RF.COM
d2g5jun
d2g5jun

Soczysty cytrus

Smak limonki kaffir doskonale komponuje się z klasycznymi produktami w kuchni azjatyckiej m.in. imbirem, mlekiem kokosowym, galangalem, trawą cytrynową i chili, ale warto ją łączyć też z bazylią, kardamonem, kuminem, kolendrą, curry, miętą, tamaryndem i kurkumą.

Starta skórka papedy nadaje potrawom wyrazisty, nieco pikantny smak. Można używać jej m.in. do ciasta rybnego, czyli połączenia ryby z ziemniakami, które razem smaży się w panierce. Pasuje również do ostrych potraw - jednym z najpopularniejszych przysmaków w kuchni azjatyckiej jest tzw. "zupa dżungli", czyli pikantny gulasz. Osobom, które nie są przyzwyczajone do tak mocno doprawionych przysmaków poleca się używanie skórki limonki kaffir bardzo oszczędnie. Łatwo bowiem może zdominować inne aromaty. Wystarczy zetrzeć ją na tarce lub drobno posiekać i utrzeć w moździerzu z innymi składnikami.

Wyjątkowe liście

Na uwagę zasługują również intensywnie zielone liście limonki kaffir. To podstawowy składnik wielu dań kuchni tajskiej, zup, sałatek na bazie curry i mieszanych potraw smażonych. Znajdziemy je m.in. w zupie typu Tom Yum, gdzie łączą się ze smakiem trawy cytrynowej i sokiem z limonki. Do gulaszów i bulionów używa się suszonych liści - podobnie, jak liści laurowych - wrzucając do garnka całe lub pocięte na mniejsze kawałki. Nie mają one jednak tak mocnego aromatu, jak liście świeże. Te mogą wzbogacić niejedną sałatkę czy pastę. Muszą być jednak młode i miękkie, cięte bardzo cienko przy jednoczesnym usunięciu zbędnych części liścia. Można je np. zrolować i drobno posiekać.

Liście kaffir warto dodawać też do potraw przygotowywanych metodą stir fry (chińska technika smażenia na mocno rozgrzanym oleju i częstym mieszaniu), zwłaszcza tych zawierających kokosowy krem.

d2g5jun

Gdzie to kupić?

Świeże liście niestety są trudno dostępne w Polsce, ale warto sięgać po produkt mrożony, który zachowuje większość właściwości i można kupić go zarówno w dyskontach, delikatesach z żywnością egzotyczną, jak i sklepach internetowych. Mrozić można również samą limonkę.

Natomiast wybierając suszone liście kierujmy się ich kolorem - powinny być zielone, żółte nie nadają się do gotowania. Najlepiej przechowywać je jak inne zioła, w szczelnych pojemnikach, bez dostępu światła i wilgoci. Zamiennie możemy w kuchni zastosować skórkę z limonki, liście innych cytrusów lub trawę cytrynową.

Na podstawie healthdigezt.com/mp/WP Kuchnia

d2g5jun
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2g5jun
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj