Trawa cytrynowa - tropikalny rarytas
Nie można wyobrazić sobie dania jakiejkolwiek kuchni Dalekiego Wschodu bez trawy cytrynowej. Ta roślina, do niedawna dostępna w Polsce jedynie w formie suszonej, dziś jest coraz bardziej popularna, więc bez problemu dostaniemy ją świeżą. Co sprawia, że ma ona miliardy zwolenników na całym świecie?
Trawa cytrynowa - magiczny składnik
Nie można wyobrazić sobie dania jakiejkolwiek kuchni Dalekiego Wschodu bez trawy cytrynowej. Ta roślina, do niedawna dostępna w Polsce jedynie w formie suszonej, dziś jest coraz bardziej popularna, więc bez problemu dostaniemy ją świeżą. Co sprawia, że ma ona miliardy zwolenników na całym świecie?
Uprawiaj ją w domu
Jej nazwa systemowa to palczatka cytrynowa. Rośnie w dużych kępach w południowej Azji. Choć jest rośliną tropikalną, może być uprawiana również w Polsce. Sadzonki znajdują się w dużych szklarniach, rośnie szybko, jest wieloletnia, więc z tej samej rośliny co roku uzyskuje się wiele łodyg. Palczatkę można również uprawiać w domu. Przyda się do tego ziemia i pojemnik. Na wiosnę wystawiamy ją na balkon lub do ogrodu, a w okresie zimy przechowujemy w chłodnym, ale zabezpieczonym przed mrozem pomieszczeniu. Niektórym udaje się też uzyskać ładne łodygi trzymając doniczki z trawą cytrynową na parapecie.
Aromatyczna i zdrowa
Trawa cytrynowa jest długa i gruba, posiada liście w górnej części oraz od strony korzenia. W kuchni wykorzystuje się dolną część łodygi trawy - białą i miękką. Przed użyciem należy dokładnie obrać ją z twardych liści, które jednak także (w całości!) możemy wykorzystać do aromatyzowania potraw. Gdy uda nam się kupić świeżą trawę, nie musimy jej wykorzystywać od razu. Doskonale służy jej mrożenie. Zapach tej rośliny jest bardzo podobny do zapachu cytryny lub limonki, z dodatkiem imbiru. Niektóre olejki eteryczne zawarte w tej roślinie są identyczne z tymi, które znajdziemy w skórce cytryny. Smak nie jest jednak kwaśny. Dlatego też łodyg używamy nie dla smaku, a dla aromatu.
Od wieków znane są także właściwości lecznicze tej rośliny. Palczatka działa moczopędnie, tonizująco i pobudzająco. Wpływa korzystnie na trawienie, a mieszanina trawy cytrynowej z papryką łagodzi problemy menstruacyjne oraz nudności. Ma też działanie napotne, przeciwgorączkowe. W krajach tropikalnych olejku z trawy cytrynowej używa się jako środka odstraszającego owady - to naturalny sposób, lepszy niż szkodliwe substancje chemiczne.
Kulinarne inspiracje
A co z kuchnią? Palczatka używana jest w kuchniach wielu krajów świata, ale głównie w Tajlandii, Indonezji, Malezji, Sri Lance oraz w Indiach. Ta przyprawa idealnie komponuje się z mleczkiem kokosowym, dlatego też praktycznie żadne curry w Tajlandii czy w Malezji nie może się bez niej obyć. Z trawą cytrynową przygotowuje się również mleczne napoje i herbatki. Warto wypróbować najbardziej znane azjatyckie przepisy z trawą cytrynową. Oto dwa, najbardziej popularne.
Kurczak z trawą cytrynową
Potrzebujemy sporo składników: pół kilograma filetów z udek kurczaka, pokrojonych na nieduże kawałki, 3 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki brązowego cukru, dwie łodygi trawy cytrynowej (posiekane), dwa posiekane ząbki czosnku, dwie małe papryczki chili, czerwoną cebulę pokrojona w piórka, puszkę mleczka kokosowego, pęczek kolendry. Mieszamy w misce sos rybny z cukrem, dodajemy połowę trawy cytrynowej, połowę czosnku, połowę chili i pokrojonego na kawałki kurczaka. Odstawiamy na kilka godzin w tej marynacie. Rozgrzewamy wok lub patelnię, wlewamy trzy łyżki oleju, dodajemy pozostałą trawę cytrynową, czosnek i chili i chwilę smażymy. Dodajemy kurczaka (z marynatą) i smażymy kilka minut. Wlewamy mleczko kokosowe, ewentualnie solimy do smaku i dodajemy kolendrę. Gotujemy jeszcze kilka minut i podajemy z ryżem.
Tajska zupa Tom Yum
Potrzebne nam będą: trzy papryczki chili, pół pęczka kolendry, dwie łyżki sosu rybnego, cztery listki limonki kaffir, dwie trawy cytrynowe, dwie łyżki startego imbiru, sok z jednej limonki, dwie łyżki brązowego cukru, 10 pieczarek, pokrojona na kawałki pierś z kurczaka i bulion drobiowy. Papryczki, kolendrę, posiekaną trawę cytrynową, imbir, sok z limonki i sos rybny miksujemy na pastę. Pierś kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Pieczarki obieramy lub oczyszczamy i kroimy w plasterki. Kurczaka i grzyby wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem i dodajemy pastę z przypraw oraz listki limonki. Gotujemy 15 minut, słodzimy i solimy do smaku. Można dodać mleczko kokosowe. Smacznego!
AD/mp/WP Kuchnia