Kurczak z trawą cytrynową
Potrzebujemy sporo składników: pół kilograma filetów z udek kurczaka, pokrojonych na nieduże kawałki, 3 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki brązowego cukru, dwie łodygi trawy cytrynowej (posiekane), dwa posiekane ząbki czosnku, dwie małe papryczki chili, czerwoną cebulę pokrojona w piórka, puszkę mleczka kokosowego, pęczek kolendry. Mieszamy w misce sos rybny z cukrem, dodajemy połowę trawy cytrynowej, połowę czosnku, połowę chili i pokrojonego na kawałki kurczaka. Odstawiamy na kilka godzin w tej marynacie. Rozgrzewamy wok lub patelnię, wlewamy trzy łyżki oleju, dodajemy pozostałą trawę cytrynową, czosnek i chili i chwilę smażymy. Dodajemy kurczaka (z marynatą) i smażymy kilka minut. Wlewamy mleczko kokosowe, ewentualnie solimy do smaku i dodajemy kolendrę. Gotujemy jeszcze kilka minut i podajemy z ryżem.