Tłuczek do mięsa. Mało kto używa go poprawnie

Tłuczek do mięsa kojarzy się z jednym daniem: kotletami schabowymi. Dźwięk rozbijanych tłuczkiem plastrów wieprzowiny co niedzielę niesie się echem po polskich domach.

Tłuczek do mięsaTłuczek do mięsa. Mało kto używa go poprawnie
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Tłuczek do mięsa – dwa oblicza

Tłuczek na stylisku osadzony ma bloczek: z jednego jego strony jest charakterystyczna kratka, z drugiej powierzchnia tłuczka do mięsa jest płaska lub ma prążki. Do rozbicia mięsa na kotlety schabowe używana jest strona z kratką.

Dlaczego w ogóle używamy tłuczka? Odpowiedź jest prosta: przerywa się za jego pomocą włókna mięsa, zmiękczając je i zapobiegając kurczeniu się mięsa podczas obróbki cieplnej na patelni. Porcje schabu stają się cienkie, delikatne – szybko się smażą, nie są twarde.

Co z drugą, pasiastą, stroną tłuczka do mięsa? Mało kto poświęca choćby chwilę refleksji tajemniczej budowie tłuczka do mięsa. A jednak warto wiedzieć, do czego służy – ta wiedza może okazać się cenna.

Przepis na pyszne schabowe. Idealne na obiad po grzybobraniu

Tłuczek do mięsa – mało używana strona tłuczka

Jeżeli po przeciwległej stronie kratkowanego boku tłuczka mamy prążki, to możemy ich użyć do rozbicia mięs twardszych niż schab – np. do karkówki wieprzowej oraz wołowiny (poza delikatnymi częściami, jak polędwica).

Płaska strona tłuczka również jest przydatna. Przygotowanie sznycli z filetów z indyka czy kurczaka będzie łatwiejsze, gdy zastąpimy tradycyjnie używaną, kratkowaną powierzchnię tłuczka, płaskim bokiem narzędzia. Unikniemy szarpania delikatnego mięsa i miażdżenia jego włókien.

Rozbijanie tłuczkiem mięsa na kotlety
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce