Trwa ładowanie...

Tłuczek do mięsa. Mało kto używa go poprawnie

Tłuczek do mięsa kojarzy się z jednym daniem: kotletami schabowymi. Dźwięk rozbijanych tłuczkiem plastrów wieprzowiny co niedzielę niesie się echem po polskich domach.

Tłuczek do mięsa. Mało kto używa go poprawnieTłuczek do mięsa. Mało kto używa go poprawnieŹródło: 123RF
d1dlely
d1dlely

Tłuczek do mięsa – dwa oblicza

Tłuczek na stylisku osadzony ma bloczek: z jednego jego strony jest charakterystyczna kratka, z drugiej powierzchnia tłuczka do mięsa jest płaska lub ma prążki. Do rozbicia mięsa na kotlety schabowe używana jest strona z kratką.

Dlaczego w ogóle używamy tłuczka? Odpowiedź jest prosta: przerywa się za jego pomocą włókna mięsa, zmiękczając je i zapobiegając kurczeniu się mięsa podczas obróbki cieplnej na patelni. Porcje schabu stają się cienkie, delikatne – szybko się smażą, nie są twarde.

Co z drugą, pasiastą, stroną tłuczka do mięsa? Mało kto poświęca choćby chwilę refleksji tajemniczej budowie tłuczka do mięsa. A jednak warto wiedzieć, do czego służy – ta wiedza może okazać się cenna.

Przepis na pyszne schabowe. Idealne na obiad po grzybobraniu

Tłuczek do mięsa – mało używana strona tłuczka

Jeżeli po przeciwległej stronie kratkowanego boku tłuczka mamy prążki, to możemy ich użyć do rozbicia mięs twardszych niż schab – np. do karkówki wieprzowej oraz wołowiny (poza delikatnymi częściami, jak polędwica).

d1dlely

Płaska strona tłuczka również jest przydatna. Przygotowanie sznycli z filetów z indyka czy kurczaka będzie łatwiejsze, gdy zastąpimy tradycyjnie używaną, kratkowaną powierzchnię tłuczka, płaskim bokiem narzędzia. Unikniemy szarpania delikatnego mięsa i miażdżenia jego włókien.

Rozbijanie tłuczkiem mięsa na kotlety 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d1dlely
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1dlely
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1dlely
Więcej tematów