Marynowane pieczarki w zupełnie nowym wydaniu

Pieczarki w cieście zanurzone w słodko-kwaśnej marynacie. Sprawdzą się zarówno jako do drugiego dania, jak i jako przystawka na domowe imprezy. Wypróbujcie przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

Marynowane pieczarki w zupełnie nowym wydaniuMarynowane pieczarki w zupełnie nowym wydaniu
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 6 kg małych pieczarek
  • 10 jaj
  • 1 kg mąki krupczatki
  • 4 l wody
  • 2 szklanki octu
  • 400 g dobrego koncentratu pomidorowego
  • 14 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli
  • 8 cebul
  • 15 ziaren pieprzu,
  • kilka listków laurowych
  • olej do smażenia
  • dodatkowo sól, pieprz

Przepis

  • Pieczarki czyścimy. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem.
  • Pieczarki obtaczamy w jajku, mące krupczatce i smażymy na dość głębokim oleju na złoto.
  • Łyżką cedzakową wyławiamy pieczarki i osączamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Z pozostałych składników gotujemy zalewę.
  • W wyparzonych słoikach bardzo ciasno układamy nasze pieczarki.
  • Na wierzchu każdego słoiczka układamy po parę piórek cebuli.
  • Zalewamy gorącą zalewą, wycieramy brzegi słoika i zakręcamy słoiki.
  • Pieczarki pasteryzujemy 30 min. Pieczarki możemy jeść już po 5-6 dniach.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji