Marynowane pieczarki w zupełnie nowym wydaniu
Pieczarki w cieście zanurzone w słodko-kwaśnej marynacie. Sprawdzą się zarówno jako do drugiego dania, jak i jako przystawka na domowe imprezy. Wypróbujcie przepis z bloga "Krylowa kuchnia".
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Przetwory
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Pieczarki czyścimy. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem.
- Pieczarki obtaczamy w jajku, mące krupczatce i smażymy na dość głębokim oleju na złoto.
- Łyżką cedzakową wyławiamy pieczarki i osączamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Z pozostałych składników gotujemy zalewę.
- W wyparzonych słoikach bardzo ciasno układamy nasze pieczarki.
- Na wierzchu każdego słoiczka układamy po parę piórek cebuli.
- Zalewamy gorącą zalewą, wycieramy brzegi słoika i zakręcamy słoiki.
- Pieczarki pasteryzujemy 30 min. Pieczarki możemy jeść już po 5-6 dniach.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl