Trwa ładowanie...
d41ugi1
07-12-2020 13:19

Marynowane pieczarki w zupełnie nowym wydaniu

Przepis

Pieczarki w cieście zanurzone w słodko-kwaśnej marynacie. Sprawdzą się zarówno jako do drugiego dania, jak i jako przystawka na domowe imprezy. Wypróbujcie przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

d41ugi1
3.1
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8

Okazja:
Krylowa kuchnia
Źródło: Krylowa kuchnia
Składniki
  • 6 kg małych pieczarek
  • 10 jaj
  • 1 kg mąki krupczatki
  • 4 l wody
  • 2 szklanki octu
  • 400 g dobrego koncentratu pomidorowego
  • 14 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli
  • 8 cebul
  • 15 ziaren pieprzu,
  • kilka listków laurowych
  • olej do smażenia
  • dodatkowo sól, pieprz
Przepis
  • Pieczarki czyścimy. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem.
  • Pieczarki obtaczamy w jajku, mące krupczatce i smażymy na dość głębokim oleju na złoto.
  • Łyżką cedzakową wyławiamy pieczarki i osączamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Z pozostałych składników gotujemy zalewę.
  • W wyparzonych słoikach bardzo ciasno układamy nasze pieczarki.
  • Na wierzchu każdego słoiczka układamy po parę piórek cebuli.
  • Zalewamy gorącą zalewą, wycieramy brzegi słoika i zakręcamy słoiki.
  • Pieczarki pasteryzujemy 30 min. Pieczarki możemy jeść już po 5-6 dniach.

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

Marynowane pieczarki w zupełnie nowym wydaniu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
11

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d41ugi1
d41ugi1
d41ugi1
d41ugi1
Więcej tematów
d41ugi1