Czy można mrozić gołąbki? Tradycyjny obiad w kilka chwil

Gołąbki chyba każdy kocha – to pyszna potrawa z liści kapusty wypełnionych smakowitym farszem, pod kołderką z sosu pomidorowego. Niestety, gołąbki są też pracochłonne. Co zrobić, żeby częściej cieszyć się pysznym daniem? Czy można mrozić gołąbki?

Gołąbki pieczone w sosie pomidorowymCzy można mrozić gołąbki?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Czy można mrozić gołąbki – pyszna kompozycja smaków

Gołąbki zazwyczaj kojarzymy z potrawą z farszem z mielonej wieprzowiny z dodatkiem ryżu i cebuli. Standardowo skąpanych w pomidorowym sosie.

Te pyszne sakiewki występują jednak w wielu konfiguracjach – również z mięsem drobiowym, kaszą, w formie wegetariańskiej, z farszem ziemniaczanym. Liście białej kapusty to tylko jedna z możliwości wśród mnogości odmian tego warzywa.

A co z sosem? Pomidorowy to klasyka, ale do gołąbków sprawdzą się także sosy: grzybowy lub pieczarkowy, pieczeniowy, śmietanowy czy nawet z zakwasu na żurek.

Jak więc zabezpieczyć gołąbki przed psuciem, gdy już przygotujemy stos smakowitych zawiniątek dla całej rodziny? Jest na to sposób – mrożenie.

Gołąbki inne niż wszystkie

Czy można mrozić gołąbki – patenty na mrożenie gołąbków

Gołąbki, jak większość dań, nawet zup czy deserów, można z powodzeniem mrozić. Zarówno podlegają mrożeniu komponenty tego dania (farsz czy sos), jak i gotowe gołąbki czy nawet gołąbki zanurzone w sosie.

Mrożenie farszu i sosu będzie dobrym wyborem, gdy zostanie nam za dużo jednego i drugiego. By się nie zmarnowały, można je zamrozić – później pozostaje tylko nafaszerować liście kapusty i ugotować potrawę.

Czy istnieje szybszy lub łatwiejszy sposób na przygotowanie na obiad gołąbków? Tak! Można zamrozić gołąbki już ugotowane – wystarczy przełożyć gotowe sakiewki z farszem do woreczków przeznaczonych do mrożenia i zamrozić każdy z osobna. Choć wydaje się, że to zbędny trud, to dzięki temu gołąbki nie posklejają się, a kapusta po rozmrożeniu się nie rozpadnie. Do tego porcje sosu mrożone w niewielkich pojemnikach. Później wystarczy wyjąć odpowiednią liczbę gołąbków i porcji sosu.

Uwaga! Warto w trakcie gotowania wyłowić część gołąbków, które chcemy przeznaczyć do mrożenia, zanim będą miękkie. To zagwarantuje, że podczas podgrzewania rozmrożonych gołąbków, potrawa zachowa swój smak i przede wszystkim – kształt oraz konsystencję. Jest to istotne zwłaszcza w przypadku gołąbków z farszem jarskim lub kaszą.

Gołąbki można mrozić także bez uprzedniego gotowania sakiewek z kapustą. Należy sparzyć liście i napełnić je farszem, a potem ściśle zawinąć i umieścić w woreczkach przeznaczonych do mrożenia. Po rozmrożeniu gołąbki wymagają ugotowania lub upieczenia, więc warto pamiętać, że ten sposób nie sprawdzi się w sytuacji, gdy mamy chęć na szybki obiad.

Czy można mrozić gołąbki – rozmrażanie

Dla fanów nowych technologii proponujemy rozmrażanie w mikrofalówce – pod warunkiem, że nasz sprzęt ma funkcję rozmrażania. Gołąbki umieszczamy w głębokim talerzu, do połowy zanurzone w wodzie.

Alternatywą, nieco bardziej tradycyjną, jest rozmrażanie w garnku z odrobiną wody lub sosem czy w piekarniku ustawionym do 100 stopni Celsjusza.

A dla tych, którym się nie spieszy, pozostaje umieszczenie zamrożonych gołąbków w lodówce. Po całej nocy gołąbki powinny rozmrozić się i być gotowe do podgrzania w dowolny sposób.

Gołąbki w sosie pomidorowym na talerzu
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek