Czy można mrozić gołąbki? Tradycyjny obiad w kilka chwil

Gołąbki chyba każdy kocha – to pyszna potrawa z liści kapusty wypełnionych smakowitym farszem, pod kołderką z sosu pomidorowego. Niestety, gołąbki są też pracochłonne. Co zrobić, żeby częściej cieszyć się pysznym daniem? Czy można mrozić gołąbki?

Gołąbki pieczone w sosie pomidorowymCzy można mrozić gołąbki?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Czy można mrozić gołąbki – pyszna kompozycja smaków

Gołąbki zazwyczaj kojarzymy z potrawą z farszem z mielonej wieprzowiny z dodatkiem ryżu i cebuli. Standardowo skąpanych w pomidorowym sosie.

Te pyszne sakiewki występują jednak w wielu konfiguracjach – również z mięsem drobiowym, kaszą, w formie wegetariańskiej, z farszem ziemniaczanym. Liście białej kapusty to tylko jedna z możliwości wśród mnogości odmian tego warzywa.

A co z sosem? Pomidorowy to klasyka, ale do gołąbków sprawdzą się także sosy: grzybowy lub pieczarkowy, pieczeniowy, śmietanowy czy nawet z zakwasu na żurek.

Jak więc zabezpieczyć gołąbki przed psuciem, gdy już przygotujemy stos smakowitych zawiniątek dla całej rodziny? Jest na to sposób – mrożenie.

Gołąbki inne niż wszystkie

Czy można mrozić gołąbki – patenty na mrożenie gołąbków

Gołąbki, jak większość dań, nawet zup czy deserów, można z powodzeniem mrozić. Zarówno podlegają mrożeniu komponenty tego dania (farsz czy sos), jak i gotowe gołąbki czy nawet gołąbki zanurzone w sosie.

Mrożenie farszu i sosu będzie dobrym wyborem, gdy zostanie nam za dużo jednego i drugiego. By się nie zmarnowały, można je zamrozić – później pozostaje tylko nafaszerować liście kapusty i ugotować potrawę.

Czy istnieje szybszy lub łatwiejszy sposób na przygotowanie na obiad gołąbków? Tak! Można zamrozić gołąbki już ugotowane – wystarczy przełożyć gotowe sakiewki z farszem do woreczków przeznaczonych do mrożenia i zamrozić każdy z osobna. Choć wydaje się, że to zbędny trud, to dzięki temu gołąbki nie posklejają się, a kapusta po rozmrożeniu się nie rozpadnie. Do tego porcje sosu mrożone w niewielkich pojemnikach. Później wystarczy wyjąć odpowiednią liczbę gołąbków i porcji sosu.

Uwaga! Warto w trakcie gotowania wyłowić część gołąbków, które chcemy przeznaczyć do mrożenia, zanim będą miękkie. To zagwarantuje, że podczas podgrzewania rozmrożonych gołąbków, potrawa zachowa swój smak i przede wszystkim – kształt oraz konsystencję. Jest to istotne zwłaszcza w przypadku gołąbków z farszem jarskim lub kaszą.

Gołąbki można mrozić także bez uprzedniego gotowania sakiewek z kapustą. Należy sparzyć liście i napełnić je farszem, a potem ściśle zawinąć i umieścić w woreczkach przeznaczonych do mrożenia. Po rozmrożeniu gołąbki wymagają ugotowania lub upieczenia, więc warto pamiętać, że ten sposób nie sprawdzi się w sytuacji, gdy mamy chęć na szybki obiad.

Czy można mrozić gołąbki – rozmrażanie

Dla fanów nowych technologii proponujemy rozmrażanie w mikrofalówce – pod warunkiem, że nasz sprzęt ma funkcję rozmrażania. Gołąbki umieszczamy w głębokim talerzu, do połowy zanurzone w wodzie.

Alternatywą, nieco bardziej tradycyjną, jest rozmrażanie w garnku z odrobiną wody lub sosem czy w piekarniku ustawionym do 100 stopni Celsjusza.

A dla tych, którym się nie spieszy, pozostaje umieszczenie zamrożonych gołąbków w lodówce. Po całej nocy gołąbki powinny rozmrozić się i być gotowe do podgrzania w dowolny sposób.

Gołąbki w sosie pomidorowym na talerzu
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji