Czy można mrozić gołąbki? Tradycyjny obiad w kilka chwil

Gołąbki chyba każdy kocha – to pyszna potrawa z liści kapusty wypełnionych smakowitym farszem, pod kołderką z sosu pomidorowego. Niestety, gołąbki są też pracochłonne. Co zrobić, żeby częściej cieszyć się pysznym daniem? Czy można mrozić gołąbki?

Gołąbki pieczone w sosie pomidorowymCzy można mrozić gołąbki?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Czy można mrozić gołąbki – pyszna kompozycja smaków

Gołąbki zazwyczaj kojarzymy z potrawą z farszem z mielonej wieprzowiny z dodatkiem ryżu i cebuli. Standardowo skąpanych w pomidorowym sosie.

Te pyszne sakiewki występują jednak w wielu konfiguracjach – również z mięsem drobiowym, kaszą, w formie wegetariańskiej, z farszem ziemniaczanym. Liście białej kapusty to tylko jedna z możliwości wśród mnogości odmian tego warzywa.

A co z sosem? Pomidorowy to klasyka, ale do gołąbków sprawdzą się także sosy: grzybowy lub pieczarkowy, pieczeniowy, śmietanowy czy nawet z zakwasu na żurek.

Jak więc zabezpieczyć gołąbki przed psuciem, gdy już przygotujemy stos smakowitych zawiniątek dla całej rodziny? Jest na to sposób – mrożenie.

Gołąbki inne niż wszystkie

Czy można mrozić gołąbki – patenty na mrożenie gołąbków

Gołąbki, jak większość dań, nawet zup czy deserów, można z powodzeniem mrozić. Zarówno podlegają mrożeniu komponenty tego dania (farsz czy sos), jak i gotowe gołąbki czy nawet gołąbki zanurzone w sosie.

Mrożenie farszu i sosu będzie dobrym wyborem, gdy zostanie nam za dużo jednego i drugiego. By się nie zmarnowały, można je zamrozić – później pozostaje tylko nafaszerować liście kapusty i ugotować potrawę.

Czy istnieje szybszy lub łatwiejszy sposób na przygotowanie na obiad gołąbków? Tak! Można zamrozić gołąbki już ugotowane – wystarczy przełożyć gotowe sakiewki z farszem do woreczków przeznaczonych do mrożenia i zamrozić każdy z osobna. Choć wydaje się, że to zbędny trud, to dzięki temu gołąbki nie posklejają się, a kapusta po rozmrożeniu się nie rozpadnie. Do tego porcje sosu mrożone w niewielkich pojemnikach. Później wystarczy wyjąć odpowiednią liczbę gołąbków i porcji sosu.

Uwaga! Warto w trakcie gotowania wyłowić część gołąbków, które chcemy przeznaczyć do mrożenia, zanim będą miękkie. To zagwarantuje, że podczas podgrzewania rozmrożonych gołąbków, potrawa zachowa swój smak i przede wszystkim – kształt oraz konsystencję. Jest to istotne zwłaszcza w przypadku gołąbków z farszem jarskim lub kaszą.

Gołąbki można mrozić także bez uprzedniego gotowania sakiewek z kapustą. Należy sparzyć liście i napełnić je farszem, a potem ściśle zawinąć i umieścić w woreczkach przeznaczonych do mrożenia. Po rozmrożeniu gołąbki wymagają ugotowania lub upieczenia, więc warto pamiętać, że ten sposób nie sprawdzi się w sytuacji, gdy mamy chęć na szybki obiad.

Czy można mrozić gołąbki – rozmrażanie

Dla fanów nowych technologii proponujemy rozmrażanie w mikrofalówce – pod warunkiem, że nasz sprzęt ma funkcję rozmrażania. Gołąbki umieszczamy w głębokim talerzu, do połowy zanurzone w wodzie.

Alternatywą, nieco bardziej tradycyjną, jest rozmrażanie w garnku z odrobiną wody lub sosem czy w piekarniku ustawionym do 100 stopni Celsjusza.

A dla tych, którym się nie spieszy, pozostaje umieszczenie zamrożonych gołąbków w lodówce. Po całej nocy gołąbki powinny rozmrozić się i być gotowe do podgrzania w dowolny sposób.

Gołąbki w sosie pomidorowym na talerzu
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę