Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa obficie wysmarowana majonezem i udekorowana ćwiartkami jajek, zieloną pietruszką i kwiatkami z marchewki. Bez niej nie wyobrażano sobie żadnej imprezy. W wersji luksusowej dodawano pokrojoną w kostkę kiełbasę. W domach sałatkę jarzynową serwowano w dużej szklanej misce, natomiast w restauracjach na małych talerzykach, uformowaną filiżanką lub małym kubeczkiem.
Jak zrobić klasyczną sałatkę jarzynową? Potrzebujemy:
5-6 średnich marchewki, 3 pietruszki, kawałek selera, 12-15 cm pora, 4-5 średnich ziemniaków, 3 jajka, 1 małe kwaskowate i twarde jabłko, 2-3 średnie kiszone ogórki, 1 małą cebulę, 1 puszkę groszku konserwowego, sól i świeżo mielony pieprz do smaku, majonez, odrobina musztardy.
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki dobrze wyszorować. Ugotować do miękkości, a następnie obrać ze skórek. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Por dobrze wyplukać pod zimną bieżącą wodą. Cebulę obrać. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne. Wszystkie składniki pokroić w kostkę razem z ogórkami kiszonymi. Dodać odsączony groszek konserwowy i majonez. Wymieszać i przyprawić solą, pieprzem i musztardą. Dodatkowo można dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę lub szynkę.