Sylwestrowe przekąski PRL. Przysmaki z minionej epoki wracają
Nie tylko zimne nóżki
Zimne nóżki, czyli galareta z wieprzowych nóżek, koniecznie z dodatkiem wódki. Ten zestaw nazywano także lorneta i meduza, czy też swojsko seta i galareta.
Aby samodzielnie przygotować nóżki w galarecie potrzebujemy: 2 wieprzowe nóżki, 1 golonkę, 2-3 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, 1 niedużą cebulę, 1 większy ząbek czosnku i przyprawy: sól do smaku, 1 łyżeczkę ziaren ziela angielskiego i 4 średnie liście laurowe .
Nóżki i golonkę należy dobrze opalić nad ogniem ze wszystkich włosków, a przy nóżkach wyciąć ewentualne pazury. Dokładnie umyć i przełożyć do garnka z zimną wodą. Gotować na minimalnym ogniu przez około 2 godziny. Podczas gotowania należy zbierać pojawiające się szumowiny, aby w końcowym efekcie galareta była klarowna. Po tym czasie dołożyć liście laurowe, ziele angielskie i obrane warzywa. Wszystko razem gotować nadal na minimalnym ogniu, podobnie jak gotuje się rosół. W połowie gotowania można dodać sól.
Po ugotowaniu wywar należy przecedzić przez sito. Powinien być klarowny, więc można do tego celu użyć gazy. Wywar doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i roztartym z odrobiną soli czosnkiem.
Wyjęte z wywaru nóżki i golonkę po lekkim przestudzeniu obrać z mięsa, a większe jego kawałki pokroić. W małych miseczkach układać kawałki mięsa i ewentualnie pokrojone w kostkę warzywa. Zalać wywarem i wstawić do lodówki.
Podawać na zimno z dodatkiem octu.