Tatar
Tatar, czyli befsztyk tatarski, to danie przygotowywane z mielonego lub drobno siekanego mięsa wołowego. Najlepsza do tego celu jest polędwica, udziec lub szynka. Mięso należy oczyścić z ewentualnych błonek, opłukać i dobrze osuszyć, najlepiej papierowym ręcznikiem. Przy pomocy bardzo ostrego noża posiekać jak najdrobniej lub, w wersji dla leniwych lub nieposiadających ostrego noża, zmielić w maszynce do mięsa. Do mięsa dodać sól, świeżo mielony pieprz, słodką paprykę, odrobinę dobrego oleju i sosu sojowego (kiedyś używano przyprawy maggi, która królowała w każdej kuchni). Mięso dobrze wyrobić ręką i formować okrągłe befsztyki. Na górze zrobić wgłębienie na żółtko. Układać na półmiskach razem z żółtkami. Osobno podawać pokrojone w kostkę: cebulę, ogórki kiszone lub konserwowe, marynowane grzybki lub pieczarki.