Czym różni się mleko UHT od pasteryzowanego?
Warto wiedzieć czym różni się mleko pasteryzowane od mleka UHT. Mleko pasteryzowane podgrzewa się do 75-90 st. – dzięki temu eliminuje się aktywność enzymów peroksydazy i katalazy oraz niszczy bakterie, które je produkują. - Pasteryzacja nie daje jednak 100 proc. skuteczności. Takie mleko ma także mniejszą trwałość i należy przechowywać je w lodówce – tłumaczy Anna Jasińska.
Mleko UHT to mówiąc najprościej mleko "sterylizowane" w temperaturze ponad stu stopni, a następnie szybko chłodzone. - W ten sposób niszczone są wszystkie drobnoustroje – zarówno te dobre, jak i złe. Mleko to ma także mniejszą zawartość witamin z grupy B. Podgrzane w tak wysokiej temperaturze zawiera kazeinę (białko mleka), która ulega denaturacji, czyli zawarty w niej wapń ulega wytrąceniu i trzeba go uzupełniać sztucznie chlorkiem wapnia – mówi ekspertka. Mleko UHT można przechowywać poza lodówką bardzo długi okres czasu – jednak już po otwarciu trzeba go spożyć w ciągu 48 godz., podobnie jak to pasteryzowane. Zatem które wybrać? - Jeśli możesz pić mleko – wybierz pasteryzowane – radzi dietetyk kliniczny.