Kto nie powinien pić mleka?
Nietolerancja laktozy jest coraz częstszym problemem wśród ludzi. Producenci żywności wychodzą naprzeciw potrzebom konsumentów, wprowadzając do sprzedaży mleko i inne przetwory mleczne w wersji bezlaktozowej. Ale warto zastanowić się, czy jeśli nasz organizm nie produkuje laktazy (enzymu rozkładającego laktozę), to czy uszczęśliwianie go na siłę produktami bezlaktozowymi jest dobrym rozwiązaniem?
- Przecież brak enzymu laktazy jest pewną cechą osobniczą – wynika z dziedziczonych genów – dlatego moim zdaniem nie warto wdrażać na siłę produktów bez laktozy do menu – mówi Anna Jasińska i dodaje, że innym problemem związanym ze spożyciem mleka jest alergia na białka mleka krowiego i nietolerancje niezwiązane z trawieniem laktozy. W takich przypadkach mleko i przetwory mleczne także powinny być eliminowane z menu.