Mleko roślinne - smaczna alternatywa
Mleko roślinne ma swoje plusy
Mleko krowie jeszcze do niedawna uważane było za podstawowy produkt w codziennej diecie. Tymczasem naukowcy z Wielkiej Brytanii i Niemiec kilka lat temu dowiedli, że 80 proc. Europejczyków nie toleruje laktozy, czyli głównego składnika tego napoju. Dietetycy i producenci żywności zaprezentowali cały wachlarz alternatywnych propozycji m.in. mleko kozie i całą gamę wyrobów roślinnych. I tak mleko sojowe, ryżowe czy kokosowe z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Warto wiedzieć, kto szczególnie powinien sięgać po te produkty, a także jak zrobić je własnoręcznie. Oto krótka charakterystyka mleka roślinnego.
Mleko krowie jeszcze do niedawna uważane było za podstawowy produkt w codziennej diecie. Tymczasem naukowcy z Wielkiej Brytanii i Niemiec kilka lat temu dowiedli, że 80 proc. Europejczyków nie toleruje laktozy, czyli głównego składnika tego napoju. Spory wokół wartości odżywczych i skutków spożywania mleka nie milkną. Aby zaspokoić potrzeby konsumentów, dietetycy i producenci żywności zaprezentowali więc cały wachlarz alternatywnych propozycji - m.in. mleko kozie oraz całą gamę wyrobów roślinnych. I tak mleko sojowe, ryżowe czy kokosowe z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Warto wiedzieć, kto szczególnie powinien sięgać po te produkty, a także jak zrobić je własnoręcznie. Oto krótka charakterystyka mleka roślinnego.