Jak wykorzystać mleko kokosowe w kuchni?
Kuchnia azjatycka nie może się bez niego obejść. Mleczko (mleko) kokosowe znajduje uznanie również w innych częściach świata. Polubili je Polacy. I świetnie, bo to produkt zdrowy, a w kuchni można go wykorzystać na wiele sposobów. Poznaj garść kulinarnych inspiracji z jego zastosowaniem.
Modny i zdrowy produkt
Kuchnia azjatycka nie może się bez niego obejść. Mleczko (mleko) kokosowe znajduje uznanie również w innych częściach świata. Polubili je Polacy. I świetnie, bo to produkt zdrowy, a w kuchni można go wykorzystać na wiele sposobów. Poznaj garść kulinarnych inspiracji z jego zastosowaniem.
Co warto o nim wiedzieć?
Mleczko kokosowe ma 15-25 proc. tłuszczu. Powstaje poprzez zalanie miąższu lub rozdrobnionej kopry gorącą wodą i odciśnięcie ich przez gazę. Dzięki temu uzyskuje się biały, pachnący, podobny do mleka płyn. W Polsce mleko kokosowe zwykle sprzedawane jest w puszce albo w kartonie.
Warto wspomnieć o leczniczych właściwościach tego produktu. Przede wszystkim zawiera kwas laurynowy o silnych właściwościach przeciwwirusowych, przeciwgrzybiczych i przeciwbakteryjnych. Cenne w mleczku kokosowym są witaminy: C, E i z grupy B oraz pierwiastki: żelazo, selen, wapń, magnez, fosfor. Mleczko kokosowe zawiera również błonnik i białko.
Spożywanie mleczka kokosowego wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na stan skóry, spowalnia procesy starzenia, reguluje trawienie, a nawet pozwala obniżyć gorączkę, pomaga w astmie, osteoporozie i kamieniach nerkowych.
To cenny produkt, jeśli chodzi o kulinarne możliwości. Jest zalecany osobom z nietolerancją laktozy, które nie mogą pić mleka krowiego.
Płynne czy stałe?
Dobrej jakości mleko kokosowe powinno być aksamitne i białe (a nie przezroczyste czy białawe). Uwaga! Przed zakupem sprawdź jego skład.
Przechowywanie w lodówce powoduje, że mleczko tężeje i po otwarciu puszki zamiast płynu mamy białą masę... Do niektórych przepisów właśnie taka stała masa jest potrzebna. Zwykle jednak wykorzystujemy płynne mleczko kokosowe. Jak je uzyskać, jeśli mleko stężało? Puszkę wystarczy włożyć do miski z gorącą wodą (na ok. 10-15 minut). Proces przyśpieszymy, jeśli puszę postawimy w pionie, otworzymy ją (woda powinna wtedy sięgać mniej więcej do 2/3 jej wysokości) i topniejącą masę będziemy mieszać łyżeczką.
>
Domowe mleczko kokosowe
Mleczko kokosowe można kupić albo zrobić samemu. W tym drugim przypadku wszystko, czego potrzebujemy, to wiórki kokosowe i woda! Szklankę wiórków wystarczy zalać wodą i na kilka godzin, a najlepiej na całą noc wstawić do lodówki. Chodzi o to, aby wiórki zmiękły i napęczniały. Następnego dnia należy je wrzucić do kielicha albo misy blendera. Dodajemy wodę (ok. 4 szklanki) i całość porządnie miksujemy na gładko. Prawie gotowe - płyn trzeba jeszcze przelać przez gazę, aby pozbyć się niezmiksowanych kawałeczków. I tyle!
Kokosowe inspiracje
Mleczko kokosowe znakomicie nadaje się do wszelkiego rodzaju koktajli, milkszejków i smoothies. Doskonale smakuje w połączeniu z mlekiem (najlepiej roślinnym) i jogurtem. Najlepszy ze świeżymi owocami. Napój dosładzamy według upodobań - miodem, cukrem, stewią, syropem z agawy itp. Taki koktajl najlepiej smakuje zimny, podany z kostkami lodu.
Nie każdy wie, że mleczko kokosowe możemy ubić jak śmietanę kremówkę. W tym celu potrzebne nam jest mleczko w formie masy (najlepiej wstawić je do lodówki poprzedniego dnia). Stężałe mleko przekładamy do misy miksera i ubijamy. Uwaga: jeśli część schłodzonego mleczka będzie miała wodnistą konsystencję, nie przejmujmy się, tylko wszystko umieśćmy w misie i zacznijmy ubijać. Pod koniec ubijania można dodać do smaku cukier puder. Ubite mleczko kokosowe będzie ciekawym dodatkiem do tortów, ciast z kremem i deserów.
Kokosowe inspiracje
Nic tak nie podkreśla smaku zupy-krem jak aksamitne mleczko kokosowe. To znakomity zamiennik śmietany. Gęste mleczko zagęści zupę i sprawi, że zyska oryginalny smak. Mleczko kokosowe "lubi się" zwłaszcza z zupą pomidorową. Przepyszny jest też dodatek mleczka do zupy z soczewicy, buraków, kalafiora, marchwi, dyni, brokułów, szparagów itp. Mleczko dodajemy pod koniec gotowania. Nie żałujmy go.
Kokosowe inspiracje
Mleczko kokosowe w kuchni orientalnej wykorzystywane jest jako jeden z głównych dodatków do potraw typu curry.
Niektórzy lubią gotować w mleczku kokosowym owoce morza, zwłaszcza krewetki, aby zyskały ciekawy posmak. Podaj je potem z makaronem albo ryżem.
Przyda się też do przygotowania typowo polskiego obiadu. Dodaj niewielką ilość mleczka kokosowego do tłuczonych ziemniaków (z dodatkiem masła i soli), aby uzyskać interesujące w smaku purée.
Kokosowe inspiracje
Mleczko kokosowe będzie ciekawym składnikiem ciasta albo babeczek (już 100 ml wystarczy, aby uzyskać wypiek o interesującym smaku). Mleczko kokosowe najczęściej dodajemy razem z płynnymi składnikami do suchych składników. Z kolei kilka łyżek mleczka kokosowego połączonego z cukrem pudrem sprawi, że uzyskamy domowy lukier o nietypowym smaku.
Weganie wykorzystują mleczko kokosowe do przygotowania deseru typu tofurnik (to wegańska wersja sernika zrobionego z tofu). Schłodzone mleczko kokosowe (w formie stałej) jest składnikiem masy.
Kokosowe inspiracje
Dodatek mleczka kokosowego podkreśli i zmieni smak owsianki oraz zupy mlecznej - to świetny pomysł, jeśli nie przepadasz za tego typu śniadaniem. Podobnym przysmakiem będzie jaglanka przygotowana z kaszy jaglanej, którą gotujemy z mlekiem (ewentualnie wodą), mleczko kokosowe (najczęściej) dodając na końcu. Jaglankę warto podać z owocami (świeżymi, suszonymi), orzechami, pestkami.
Kokosowe inspiracje
Warto wykorzystać mleczko kokosowe jako dodatek do kawy. Żeby miało odpowiednią konsystencję i dobrze smakowało, trzeba je najpierw porządnie podgrzać. Dobrym pomysłem jest też użycie spieniacza do mleka. Spienione mleko wlewamy do wysokiej szklanki, a następnie dodajemy kawę. Można dodać cukier albo stewię do smaku. Taka kawa świetnie smakuje z cynamonem i/lub kardamonem.
Niektórzy przygotowują nietypową wersję bawarki, mleczko kokosowe łącząc z herbatą. Warto spróbować.
Kokosowe inspiracje
Od pewnego czasu furorę robią puddingi chia przygotowane na bazie bardzo zdrowych nasion szałwii hiszpańskiej. Pod wpływem kontaktu z płynem nasiona chia zachowują się podobnie jak siemię lniane - pęcznieją, a wokół nich wytwarza się galaretka. W misce umieszczamy kilka łyżek nasion chia, dodajemy puszkę mleczka kokosowego, ok. 100-150 ml dowolnego mleka (najlepiej roślinnego) oraz dodatki (cukier, miód, ksylitol, stewię albo syrop z agawy; warto dodać też wanilię). Składniki mieszamy (można je umieścić w słoiku, zakręcić i porządnie potrząsnąć), po czym wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gotowy pudding chia najlepiej podawać ze świeżymi owocami.
Kokosowe inspiracje
Z mleczka kokosowego zrobisz domowe lody. W rondelku, oprócz mleczka, umieszczamy kremówkę, cukier, wanilię i wiórki kokosowe (wcześniej zmielone). Całość podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, następnie masę schładzamy i umieszczamy w lodówce na parę godzin. Lody robimy w maszynce albo bez niej - wtedy masę co ok. 30 minut wyciągamy z zamrażalnika i porządnie miksujemy.