Trwa ładowanie...

Substancja przeciwdepresyjna w jedzeniu!

Nowe badania wykryły istnienie w żywności kwasu walproinowego - powszechnie stosowanego leku stabilizującego nastrój, który wydaje się na receptę. Kwas występuje w czekoladzie, herbacie, owocach jagodowych.

Substancja przeciwdepresyjna w jedzeniu!Źródło: Thinkstock, fot: Thinkstock
d2y36dw
d2y36dw

Karina Martinez-Mayorga i jej zespół wykorzystali komputery do opracowania struktury chemicznej ponad 1700 składników żywności, które mają podobną budowę do zatwierdzonych leków i substancji przeciwdepresyjnych. Nie zidentyfikowała jeszcze konkretnych składników lub smaków, ponieważ badanie jest jeszcze w toku, ale poinformowała, że niektóre mają uderzające podobieństwo chemiczne do leku na receptę - kwasu walproinowego. Pomaga on ustabilizować objawy niektórych chorób np. wyjątkowego podekscytowania związanego z chorobą dwubiegunową - powszechnie określaną chorobą maniakalno-depresyjną (charakteryzującą się okresami depresji na przemian z manią)
.

"Skłonność do depresji w jej wielu formach wzrosła z powodu naszego zestresowania. Leki przeciwdepresyjne są skuteczne tylko dla 50 - 60 procent pacjentów" - powiedziała Karina Martinez-Mayorga, która zainicjowała badania przy Torrey Pines Institute w San Diego. Obecnie jest ona naukowcem w Instytucie Chemii na Universidad Nacional Autónoma de México.

"Wszystko to wskazuje na potrzebę stworzenia nowych i twórczych strategii - dodała - Chciałabym jednak podkreślić, że nasze zainteresowania smakami poprawiającymi nastrój są nakierowane przede wszystkim na normalnych, zdrowych ludzi, a nie osoby z kliniczną depresją."

d2y36dw

Sharon Zarabi, dietetyk w Lenox Hill Hospital w Nowym Jorku, podkreślił, że jest dobrze udokumentowane, jak różne grupy żywności wpływają na nastrój. Na przykład białka z mięsa, ryb, drobiu i jaj są znane ze zwiększania poziomu hormonów wpływających na koncentrację i energię, zaś węglowodany podnoszą w mózgu poziom neuroprzekaźnika, który zmniejsza ból i uspokaja.

"Osobiście uważam, że wszystko co się je, wpływa na sposób odczuwania - powiedziała Zarabi - Nie potrzebujemy suplementów i tabletek. Potrzebujemy jedzenia jako paliwa, aby dało nam energię do działania w ciągu dnia, w tym samym czasie zapewnimy sobie składniki do neurotransmisji." (PAP)

kkt/ ula/

d2y36dw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2y36dw
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj