Trwa ładowanie...
14-08-2012 13:56

Ta czekolada na pewno nie tuczy

Nowy proces zapobiega także powstawaniu nieapetycznych, cukrowych "wykwitów", które czasem pojawiają się na czekoladzie przechowywanej w lodówce zbyt długo

Ta czekolada na pewno nie tuczyŹródło: Thinkstock, fot: Thinkstock
dawi9ly
dawi9ly

Naukowcy znaleźli sposób na to, by odchudzić czekoladę. Nawet połowę tłuszczu zastąpili w niej sokiem owocowym lub wodą. Zapewniają, że ich produkt rozpływa się w ustach nie gorzej, niż czekolada tradycyjna - informuje strona University of Warwick (UW).

Chemicy z brytyjskiego UW informują, że pozbawili czekolady dużej części zawartości masła kakaowego i mlecznego tłuszczu. Zamiast nich do mleka dodali soku pomarańczowego i żurawinowego. Stworzyli z tego stabilną emulsję - to znaczy, że obecne w mieszaninie drobne kropelki soku (o średnicy mniejszej niż 30 mikronów) nie łączą się ze sobą, tylko pozostają równomiernie rozmieszczone w całej objętości.

Nowa technika produkcji czekolady, gwarantująca taką stabilizację cząsteczek sprawia, że kostka czekolady jest modelowo połyskliwa i twarda, a jednocześnie gładko rozpływa się w ustach.

Nowy proces zapobiega także powstawaniu nieapetycznych, cukrowych "wykwitów", które czasem pojawiają się na czekoladzie przechowywanej w lodówce zbyt długo.

Czekolada z sokiem ma owocowy posmak - przyznają naukowcy. Zapewniają przy tym, że sok można jednak zastąpić wodą i niewielką ilością kwasu askorbinowego (witaminy C).

dawi9ly

Wyniki swoich prac opisali na łamach "Journal of Materials Chemistry". Główny autor publikacji, dr Stefan Bon z Wydziału Chemii na University of Warwick ocenia, że każdy lubi czekoladę, "ale niestety wszyscy wiemy, że jej tabliczki pełne są tłuszczu".

"A jednak to właśnie dzięki tłuszczowi czekolada posiada te wszystkie cudowne właściwości, za jakie ją uwielbiamy – jedwabistą, gładką fakturę; to, jak rozpuszcza się w ustach i to, że można ją tak przyjemnie łamać na kawałki - mówi. - My znaleźliśmy sposób, aby zachować wszystkie cechy, które czekoladę czynią tak <>, ale z sokiem owocowym zamiast tłuszczu".

Bon tłumaczy, że jego współpracownicy skupiali się przede wszystkim na procesach chemicznych pozwalających ograniczyć zawartość tłuszczu. Liczą na to, przemysł spożywczy opracuje smaczny sposób wykorzystania nowej techniki. (PAP)

PAP zan/ agt/

dawi9ly
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dawi9ly
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj