Smak jesieni
Po orzechy sięgamy nie tylko dla ich substancji odżywczych, ale przede wszystkim dla smaku. Bez nich trudno wyobrazić sobie wiele deserów czy ciast - lody orzechowe, babeczki lub torty z orzechowym kremem, czekolada z orzechami....
Wbrew pozorom orzechy pasują nie tylko do słodkich dań. Doskonale sprawdzają się także w wydaniu wytrawnym. Orzechy wspaniale komponują się np. z grzybami. Razem mogą posłużyć za bazę wegetariańskiego pasztetu. Wystarczy dodać jaja, śmietanę, trochę tartej bułki i przyprawy i masa na pasztet gotowa. Podobnie można też łączyć orzechy z warzywami lub kaszą. Innym pomysłem na podanie tych darów jesieni w wersji "niesłodkiej" jest przygotowanie sałatki. Orzechy doskonale czują się w towarzystwie serów, pomidorów, szpinaku, buraków czy roszponki - możliwości skomponowania pysznej sałatki mamy więc sporo.
Ciekawym pomysłem jest też przygotowanie z orzechów panierki do mięs. Posiekane orzechy z dodatkiem miodu mogą zmienić schab czy polędwicę w zupełnie nowe danie. Mięso przygotowujemy tak samo, jak w przypadku tradycyjnych dań. Po delikatnym obsmażeniu obtaczamy je w panierce z orzechów, bułki tartej, miodu i jajek i pieczemy, lekko podlewając bulionem. Aby uchronić panierkę przed nadmiernym przypieczeniem, można osłonić mięso folią aluminiową.