Orzechowe źródło witamin
Choć nadmiar orzechów może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie, w umiarkowanych ilościach dostarczą nam cennych składników odżywczych.
- Orzechy laskowe, to obok orzechów makadamia, najbogatsze źródło kwasów omega-9. Poza tym są bogate w witaminę E, której niedobór może skutkować problemami z płodnością - mówi ekspertka. - Kolejnym cennym składnikiem orzechów laskowych są witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na potencję i są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania układu nerwowego. Poprawę koncentracji, pamięci, a także skuteczniejsze radzenie sobie ze stresem dodatkowo wspomaga obecny w tych orzechach magnez. Z kolei orzechy włoskie mają najlepszy stosunek kwasów omega-3 do omega-6. Znajdziemy w nich także żelazo, wapń i potas. - Włoskie orzechy dostarczają nam przede wszystkim fosforu, magnezu i kwasu foliowego. Dzięki temu wspierają koncentrację, zdolność zapamiętywania, poprawiają jakość snu i łagodzą nerwy - wyjaśnia Maja Lewandowska.