Jak prawidłowo odmierzać porcje przekąsek?
Osoby, które chcą zrzucić nadmiar kilogramów lub pilnują specjalnej diety dostosowanej do treningu, często sięgają po zdrowe przekąski. To smaczna propozycja między śniadaniem i obiadem lub w ramach posiłku. Niestety, często kilka orzeszków zamienia się w całą paczkę i łatwo zatracić się w spożywanych ich ilości. Ważne jest bowiem nie tylko co jemy, ale w jakich porcjach. Oto praktyczny przewodnik z zalecaną gramaturą poszczególnych smakołyków, które pomogą uzyskać i utrzymać wymarzoną sylwetkę.
Zachowaj umiar!
Osoby, które chcą zrzucić nadmiar kilogramów lub pilnują specjalnej diety dostosowanej do treningu, często sięgają po zdrowe przekąski. To smaczna propozycja między śniadaniem i obiadem lub w ramach posiłku. Niestety, często kilka orzeszków zamienia się w całą paczkę i łatwo zatracić się w spożywanych ich ilościach. Ważne jest bowiem nie tylko co jemy, ale i gramatura. Oto praktyczny przewodnik z zalecaną porcją poszczególnych smakołyków, które pomogą uzyskać i utrzymać wymarzoną sylwetkę.
Wafle ryżowe
Przez wiele osób postrzegane jako alternatywa dla kalorycznego, białego pieczywa. Faktycznie, jeden krążek ma zaledwie 33 kcal, a kromka chleba pszennego około 60. Spełniają rolę "zapychacza" między głównymi posiłkami i przyjemnie się je chrupie. Nie oznacza to jednak, że możemy jednorazowo zjeść całe opakowanie. Porcja w przypadku tej przekąski to 3 sztuki. Specjaliści ds. żywienia radzą, aby zaplanować ich konsumpcję do południa, ponieważ w większości składają się z węglowodanów, które szybko dostarczają energii.
Chipsy z jabłek
Jabłka to owoce polecane osobom na diecie, gdyż zawarty w nich rozpuszczalny błonnik wypełnia żołądek i tym samym dłużej czujemy uczucie sytości. Można z nich przygotować również smaczne i chrupiące, zdrowe chipsy. Warto jednak pamiętać, że 5 plasterków tego smakołyku to aż 70 kcal - świeży produkt zawiera ich 50. Optymalna ilość to 3-4 plasterki.
Czekolada
Słodycze jako zdrowa przekąska? Tak i należy do nich właśnie gorzka czekolada. Musi jednak zawierać minimum 70 proc. kakao. Zalecana porcja to maksymalnie 3 kosteczki. To cenna dawka magnezu i potasu.
Suszona żurawina
To jedna ze zdrowych, słodkich przekąsek, które naprawdę wciągają, szczególnie jeśli lubi się charakterystyczny smak żurawiny. Optymalna porcja to 50 g, czyli 3 łyżki stołowe. Jej zaletą jest fakt, że ma mniej kalorii niż rodzynki, a jednocześnie dostarcza sporo witaminy C i antyoksydantów, które likwidują wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się komórek oraz rozwój wielu chorób, w tym nowotworów. Warto wiedzieć, że żurawina zawiera także cenne dla układu moczowego proantocyjany.
Jogurt grecki
Często w ramach przekąski sięgamy po jogurty owocowe, nie zdając sobie sprawy, że małe opakowanie to nawet 200 kcal. Wszystko przez dodatkowy cukier, który dorzucają do niego producenci, a także wzmacniacze smaku. Dobrym wyborem będzie natomiast jogurt grecki z ograniczoną ilością tłuszczu oraz węglowodanów, a sporą dawką cennego białka. Z dodatkiem świeżych owoców może być pełnowartościową propozycją na drugie śniadanie. Możemy wtedy zjeść jeden kubeczek, czyli około 220 g.
Orzechy
Są zdrowe, ale pod warunkiem, że kontrolujemy, ile ich zjadamy. Porcją będzie garść, a nie cała miseczka migdałów, orzechów laskowych czy pistacji. Aby panować nad ochotą na zjedzenie większej ilości tych produktów, będzie trik polecany przez dietetyków. Polega on na zmieszaniu kilku rodzajów orzechów, aby zaspokoić możliwie jak najwięcej receptorów smakowych.
Smoothie
Kolorowe, świeże i odżywcze. Są zdrowe, ale nie możemy pić ich bez ograniczeń. Porcją będzie 220 ml, czyli niepełna szklanka. Warto również zwrócić uwagę, że gotowe soki często mają dodatkowy cukier, dlatego lepiej własnoręcznie przygotować taki gęsty napój.
Suszone figi
To jedne z bakalii, których mała ilość potrafi zaspokoić nawet największy głód na coś słodkiego. Ponadto to przekąska z potężną dawką żelaza i potasu. Poleca się je szczególnie po wysiłku fizycznym, dzięki czemu pomogą wyregulować poziom elektrolitów.
Na podstawie womenshealth/mp/WP Kuchnia